Kokke kurs hos Phuong og Nunh + late påske dager på stranden i Hoi An

For oss som er i Vietnam er det rart å følge med på Facebook hvordan dere hjemme forbereder dere til påskeferie der noen snakker om hytta, andre om campingvogna og Kilpis, samt andre om fjellet, skiturer, appelsin og Kvikk lunsj. Vi kan ikke akkurat si vi har noen form for påskefølelse, her feires ikke påske og ikke har vi sne heller :-). MEN siden «Football for all» er en organisasjon i regia av en norsk organisasjon – Norges fotballforbund, så er vi så heldige å få fri Langfredag. I den forbindelse har vi også tatt fri fra jobb Skjærtorsdag og Mandag 1. påskedag slik at vi også får ferie – riktig nok en annerledes påskeferie :-). Vi planlegger å reise til Hoi An Skjærtorsdag morgen og hjem igjen Mandag 1. påskedag om ettermiddagen, mao 5 dager i Hoi An med ferie, strandliv og bading :-).

Søndag formiddag tilbragte vi hos Phuong og Nunh som lært oss å lage ekte Vietnamesiske vårruller. Det var mye mer arbeid og mer tidskrevende  enn vi hadde forestilt oss, fra vi startet prosessen og til vi var klar til å spise brukte vi to og en halv time – men det var verdt hvert ett minutt :-). Her var det ikke snakk om å bruke halvfabrikater av noe slag, kun ekte varer kjøpt på det lokale markedet. Vi til og med hakket kjøttet for hånd slik at det ble en grov kjøttdeig, ikke snakk om å bruke kjøkkenmaskin her nei :-).

NB! Dobbelklikk på bildene så blir de store:

Her klargjør vi kjøkkenet til «kokkelering» :-), siden kjøkkenet er veldig lite måtte Phuong sitte på gulvet, men i følge han gjorde det ingenting, Vietnameserne er vant til  å sitte på gulvet:

Phuong sitter på gulvet og hakker opp kjøttet vi skal ha i vårrullene:

Nunh vasker og renser salat og grønnsaker. I følge henne er det  ikke nok å bare vaske dem, de skulle også skylles i saltvann for å være sikker på at alle bakterier ble fjernet:

Dette er en sopp som kalles for Wood ear, denne soppen brukte vi også i vårrullene:

Berit i dyp konsentrasjon i arbeidet med å hakke Ear Wood i syltynne strimler:

Det tok sikkert litt lengre tid en vanlig siden de forklarte underveis og vi hele tiden spurte og grov. Bare det å finne ut hva de forskjellige grønnsakene vi brukte heter på engelsk brukte vi tid på, mange av grønnsakene hadde vi aldri sett før og dermed visste vi heller ikke navnet på dem. Phuong som har vært 3 måneder i Norge sier det ikke skal være noe problem å fa tak i disse grønnsakene på asiatiske butikker i Norge, det var i hverfall hans erfaring. Skulle vi ikke finne akkurat samme type grønnsaker som vi brukte her er det bare å bytte ut med lignende grønnsaker – vi har skrevet opp hva vi kan bruke istedenfor 🙂

Phuong sitter fortsatt på gulvet, her hakker han gulrøtter i syltynne skiver. Det er viktig at alle indigriensene som brukes i vårrullene hakkes i så små strimler som mulig:

Nghe syntes nok det ble kjedelig når alle vi voksene var opptatt med matlaging, han gjorde hva han kunne for å få oppmerksomhet 🙂 :

Berit klipper Vermacelli (risnudler) i korte strimler, disse er også en del av fyllet som skal rulles inn i vårrullene:

Ian hadde som hovedoppgave å skrive ned hva vi brukte av indegrienser, hvordan vi gjorde det og ellers gode tips vi fikk av Phuong og Nunh:

Dette er fyllet som skal være i vårrullene etter at alt er blandet sammen. Vi tenkte det var greit å ta bilde av det slik av vi har en ide om utseende når vi skal stå for produksjonen på egen hånd 🙂 :

Berit ruller fyllet inn i rispapir, det var litt av en kunst, men øvelse gjør mester 🙂 :

Ian ville også prøve og klarte det på en utmerket måte:

Nunh steiker vårrullene, de skal stekes på svak varme  i mye olje slik at de ikke blir tørre:

Vårrullene med tilbehør klar til servering. Denne retten er spesialitet fra Hanoi (både Phuong og Nunh er fra Hanoi området) – Vårruller med nudler, salat og en sursøt dipp med masse chilli som tilbehør:

Ian, Phuong, Nunh og Nghe koser seg med hjemmelagde vårruller. Det skal forøvrig sies at all mat produsert hjemme hos dem er hjemmelaget med ferske indigrienser fra det lokale markedet rett rundt hjørnet fra der vi bor:

Nå gjenstår det bare å se om vi klarer å lage dem på samme måte når vi kommer hjem til Norge igjen i juni. Vi kan i hverfall ikke klage på opplæringen :-).

Her klipper Phuong håret til Nghe, eller rettere sagt barberer håret til Nghe – skikkelig sommersveis i varmen er på sin plass i Vietnam nå som det går mot sommer:

Somsagt da dere hjemme i Norge pakket skiene og sekken med kvikk lunsj, appelsin og sjokolade for påskeferie på fjellet pakket vi kofferten med bikini, short og svømmebriller for å ha noen late påskedager på stranden i Hoi An. Vi koset oss fem dager på vårt vanlige hotell – «Hoi An beach resort». Vi må innrømme at det har vært rart å følge med på Facebook der dere har skrevet om påskeforberedelser og ikke minst se bilder fra påskefjellet med ski, scooter og snø :-).

Ian og Berit ved inngangspartiet til hotellet «vårt» – Hoi An Beach Resort:

Nydelige vannliljer, vi måtte nøye oss med vannliljer i stedenfor påskeliljer 🙂 :

De som kjenner oss godt vet at påskeferie på Kilpis med ski- og scooterturer er den optimale ferien for Berit og Ian, så det har vært rart å sitte «på utsiden» å følge forberedelsene i år :-). Men en ting er helt sikkert – vi klager ikke, vi har hatt en annerledes, men  fantastisk flott påske i Hoi An. Ingenting som minnet om vanlig påske der nei, ingen minus grader, ingen gule påskekyllinger eller annen påskepynt for den del, men til gjengjeld hadde vi 30 grader, sol, strand, basseng, badeliv og høy solfaktor.

Hotellet har to basseng som er plassert slik at man har utsikt over elven når man ligger på bassengkanten:

Ian etter en forfriskende dukkert i «South China sea»:

Høy solfaktor ja – vi trodde vi var mer enn nok brune og hadde mer enn nok grunnlag og tenkte at vi ikke hadde behov for noe høyere faktor enn vanlig (faktor 10 og 15) så vi slurvet nok litt for vi presterte begge to å bli indianer rød over det hele. Tidligere har vi brukt faktor 50 på utsatte plasser (nesen, bikini- og shortskanten) for å unngå å bli solbrent og det har fungert godt så langt, men denne gangen gikk vi på en smell. Det endte med at vi kjøpte den høyeste faktoren som var å oppdrive – nemlig FAKTOR 81, SUPER  BLOKK du leste riktig, faktor åttien :-).

Det så ut som vi lekte indianere (Tarzan and Jane) da vi gikk på stranden etter at vi startet å bruke super blokken, den var så tykk og feit at den satte seg som hvite striper på kinnene og på nesen, i tillegg hadde vi hvite striper av blokken rundt om på utsatte steder på kroppen også – jaja, vi så sikkert nydelige ut :-)…..

Ian slapper av på terrassen etter en fin dag på stranden og ved bassenget:

Berit utfører en av hennes rutinemessige oppdrag på morgenkvisten – leser Facebook, nettavisene og mail 🙂 :

Fram til denne gangen har vi bestandig bodd på samme rom i 2.etg på Hoi An beach resort, men etter at Rita og Gaute + Runar bodde på bakkenivå forrige gang oppdaget vi at det faktisk var enda finere å bo der, enda bedre utsikt over elva og enda bedre forhold på terrassen så denne gangen booket vi «Runar sitt rom» . Vi regner med det blir i hvertfall en lang weekend til i Hoi An før vi reiser hjem til Norge i juni og da booker vi garantert samme rom igjen 🙂

Utsikt fra terrassen, mannen sjekker om han har fått fisk i nettet i bakgrunnen. Når de «fisker» slippes nettet ned i elven og så heises det opp etter en tid (vet ikke hvor lenge nettet står og «fisker») – en artig prosess å følge og den samme prosedyren ble fulgt hver dag:

Utsikt fra terrassen, fiskebåt som er på tur ut til kysten – bildet er tatt tidlig på morgenen:

Her ser dere hvor nært vi bor elvebredden, helt fantastisk å sitte på terrassen og følge livet på elven:

Bilde tatt på kveldstid fra terrassen:

Det var ikke bare vi som var svette og varme og hadde behov for en dukkert i ny og ne, her bader noen Vannbøfler i elven – også dette bildet er tatt fra terrassen:

Hoi An by night:

Nå er påskeferien over for denne gangen og vi er klar for en uke med forberedelser til fotballfestivalen som «Football for all» arrangerer neste søndag, dette er en festival i hovedsak for barn med forskjellige typer lettere funksjonshemninger, barn med lærevansker og hjemløse. Det er over 1300 deltagere og det skal være både åpningsfestival, avslutningsfestival og parade gjennom Hue`s gater så dette er en stor begivenhet for både FFAV og barna.

I tillegg arrangeres det Hue festival i byen denne uken, en internasjonal festival som arrangeres annet hvert år i Hue med fokus på nasjonal og internasjonal kultur, dans og musikk. Det er artister fra 13 forskjellige land som skal opptre i løpet av uken så dette er noe vi virkelig gleder oss til å ta del i.

Forteller om festivalen i neste blogg.

På gjensyn…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s