TET feiring og ei uke i Kuala Lumpur, Malaysia

Forrige blogg ble avsluttet med at jeg lovte å forklare i denne bloggen hva TET er for noe og hvordan det feires her i Vietnam:

TET (kinesisk nyttår): I Asia er det flere land som følger og feirer det kinesiske nyttår, deriblant Vietnam. De følger en annen årskalender enn det vi i vestlige land gjør – Lunarkalenderen. Nyttåret starter som oftes i slutten av januar eller begynnelsen av februar alt etter når det er fullmåne, mao deres nyttårsaften har ikke samme dato hvert år, i år var nyttåraften etter Lunarkalenderen 22. januar. Ferien, ritualer og tradisjoner rundt nyttår kalles for TET.

Selve TET varer i 7 dager, men i forkant er det store forberedelser på lik linje med oss når vi forbereder til jul. Forberedelsene starter flere uker før nyttårsaften, husene vaskes både utvendig og innvendig for å kvitte seg med uflaks/ulykke de har opplevd i året som gikk. Velstående familiene bruker å male husene sine innvendig og utvendig slik at det ser fint og flott ut til det nye året starter, fattige familier må nøyer seg med flikking på flekker. Husene pyntes utvendig med gule blomster (Hoa Mai) som representerer våren. Innvendig pyntes det i velstående hjem med nydelige mandarintrær fulle av mandariner. Vietnamesere er veldig overtroiske og jo flere mandariner det er på treet jo mer penger blir de å tjene i året som kommer :-).

NB! Dobbelklikk på bildene så blir de større:

Phung vasker huset utvendig for klargjøring til TET:

Phung har nettopp fått hjelp av Ian til bære inn Mandarintreet. Se hvor mange mandariner det er der, Phung går mest sannsynlig et økonomisk innbringende år i møte 😉 :

Gule blomster (Hoa Mai) utenfor inngangsdøren vår, det er bestemor og bestefar som har kjøpt blomstene til oss:

Mandarintreet vårt er ikke like stort som Phung sitt, men fint er det og mange mandariner har det også 🙂 :

På samme måte som i Norge gis det en oppmerksomhet til barna, men her gis det» lykkepenger» i en rød konvolutt i stedenfor gaver. Helst skal pengene være nye og uten skrukker da fører de mest lykke med seg. Størrelsen på beløpet som gis har ingenting med hvor mye lykke de bringer med seg, det har mer med hvilket forhold man har til personen. Vi måtte på samme måte som vietnameserne i banken for å veksle til nye sedler (lykke penger) som vi ga til ungene til våre kollegaer og ellers unger vi er blitt kjent med.

Nghe har nettopp mottatt en rød konvolutt hos oss med lykkepenger, slike konvolutter med lykkepenger ga vi til ungene vi kjenner:

Som sagt er vietnamesere veldig overtroiske, det de gjør 1. nyttårsdag vil avgjøre deres lykke resten av året som kommer. Av den grunn er de veldig nøye med hva de gjør og hvem de er sammen med for det vil påvirke deres lykke. De vil aldri oppsøke familier som er i sorg eller har sykdom i familien 1. nyttårsdag for det er assosiert med død og vil føre ulykke med seg.

Det er ikke hvem som helst som får være den første til å trå over dørstokken til en familien 1. nyttårsdag, den personen vil være avgjørende for familiens- og hjemmets lykke i året som kommer. I vårt tilfelle ba bestfar (huseieren) om lov til å være den første som besøkte oss 1. nyttårsdag, vi tror han ønsket å gjøre det for å sikre oss lykke + føre lykke til huset vårt (som jo han eier).

I allefall, han kom klokken ti på ni om morgenen 1. nyttårsdag og da er tradisjonen at vi måtte servere en drink til han for å hilse det nye året velkommen og skåle for lykke og god helse. Dette er første gang i historien vi har servert gjester cognac før ni om morgenen, men heldigvis var dette som en sermoni og regne så besøket varte ikke mer enn 10 – 15 minutter 😉

Bestefar med sitt følge på 1.nyttårsdag besøk, damen på bildet er bestemor og de to andre mennene er i følge bestefar to høyt annsette karer i provinsen – så vi var heldige som fikk besøk av dem mente han. Som dere ser skåles det i cognac for lykke og god helse 🙂 :


Det er også viktig at når nyåret starter er alle uoverstemmelser, uenigheter og lignende oppgjort, det samme hvis man har lånt noe er det viktig at det gis tilbake før klokken 12 nyttårsaften hvis ikke kan det bringe ulykke.

Forfedredyrking er vanlig og normalt for vietnameserne, i familier der de har mistet noen av sine nærmeste åpner de dørene under TET slik at forfedrene også får ta del i feiringen. Det er to sermonielle handlinger i den forbindelse, først har de en sermoni der de ønsker velkommen til TET og minnes forfedrene (åndene) og viser takknemlighet overfor døde familiemedlemmer. Tredje dag av TET har de igjen en sermoniell handling med ofring der de takker for besøket og sender åndene tilbake.

Siste uken før TET var vi med på flere sermonielle handlinger i form av ofring, blant annet på kontoret der vi ofret og ba både for kontoret og for prosjektets bil. Det vil si at vi ofret og ba for hell og lykke for kontoret og kontorets ansatte + at prosjektets bil i året som kommer skal unngå uhell og ulykker, i tillegg takker man for året som er godt.

Offerbordet på kontoret – utrolig mye mat og drikke, noe for en hver smak:

Offerbordet foran prosjektets bil i garasjen:

Ofringen foregår med at det blir satt masse forskjellig mat og drikke på et bord + papirpenger og papirklær. Alt dette symboliserer hva vi gir til  forfedrene (åndene) under ofringen. Under selve ofringen går hver enkelt fram til bordet og brenner røkelse samtidig som man ber, i dette tilfellet for kontoret og bilen, men man kan i tillegg be om nøyaktig det som faller en inn i øyeblikket.

Anders og Phung ber for kontoret og kontorets ansatte:

Jentene (Thao, Hoa og Thin) på kontoret som ber, som dere ser står de på et teppe og det er ikke lov å gå med sko på teppet:

Berit og Runar som ber for prosjektets bil, for at den ikke skal utsettes for ulykker, osv:

Maten som ofres spises når røkelsen er brent ned, papirpengene og papirklærne brennes slik at de drar til himmelen med røyken. Etter sermonien spiste vi alle lunsj sammen på kontoret og siden dette var siste dag før TET ferien ble det en heidundrende fest for det er ikke bare mat som står på offerbordet, det er både øl, whisky og vin som skal drikkes.

De neste bildene er fra lunsjen på kontoret etter offersermonien. Maten og drikken som stod på offerbordene spiste vi etter ca 1 time – når røkelsene var brent ned:

Lunsjen ble i tøffeste laget for Chung, han sovnet rett og slett av ved kontorpulten sin etter inntak av (kanskje) for mye i løpet av kort tid. I allefall, dette kunne ikke gå upåaktet hen for jentene ;-)) :

Ett par dager før årets slutt inviterte bestemor og bestefar på middag for å takke for året som er godt og ønske det nye året velkommen, det var en koselig middag og bestefar holdt tale for oss der han bl.a poengterte at så lenge vi bodde her i Hue var vi å regne som familiemedlemmer. Ian gjengjeldte talen med å fortelle hvor velkommen vi føler oss og at vi var takknemlige for å bli regnet som en del av familien 🙂

Middag hos bestemor og bestefar:

Dagen før nyttårsaften var vi invitert til middag hos Phung der temaet var det samme som hos bestefar og bestemor, takke for det gamle og ønske det nye året velkommen.

Middag hos Phung, på bildet ser vi Chung, Anders, Ian, Phung og Runar:

Det samme her bare at Berit er byttet ut med Phung:

Nuhn (kona til Phung) og kona til Chung (husker ikke hva hun heter) + ungene:

Første nyttårsdag er i hovedsak den nærmeste familie samlet og som nevnt tidligere fører overtroen til at de tror handlingene de utfører denne dagen har innvirkning på året som kommer – «bad luck or good luck» , men dagen brukes også til å besøke Pagodaer og templer for å be for sine avdøde slektninger + besøke familiens gravplasse. Ian og Berit hadde lyst å kjenne på stemningen og kjørte ut til en kjent plass utenfor byen med mange gravplasser, pagodaer, templer og store statuer av buddaer. Der var det masse folk som ba til sine forfedre, for lykke og for god helse – det var de samme ritualene med røkelse, osv som vi hadde sett før.

Statue av en en kvinnelig Budda, røyken dere ser på bildet kommer av all røkelsen som brennes. Bildet er fra 1. nyttårsdag:

Denne dagen bruker psykisk- og fysisk utviklingshemmede, fattige og hjemløse å sitte på disse plassene og tigge penger, vi syntes egentlig dette var ganske ubehagelig for de var overalt og mer eller mindre hang i armene på oss for å få penger. Heldigvis ga vi penger til noen av dem for da vi kom hjem og fortalte til Phung hva vi hadde opplevd fortalte han at dette skjer hvert år og grunnen er at  det betyr lykke for giveren å gi penger til utviklingshemmede, fattige og hjemløse 1. nyttårsdag.

Nå har vi sannelig fulgt alle rådene og ritualene for lykke og god helse for året som kommer så kan ikke skjønne annet enn at vi må holde oss friske og bli lykkelige :-).

Andre og tredje dag av TET er forbeholdt venner og kollegaer, da kjører man rundt og besøker hverandre. Vi er 12 personer som jobber på kontoret og i løpet av andre dag av TET hadde vi vært innom på besøk hos alle – det var satt opp ei «kjøreliste og  en tidstabell» som vi fulgte. Hele gjengen møttes utenfor kontoret klokken halv ni om morgenen så kjørte vi i flokk på besøk til hverandre, vi startet hos Thao, så til Hung, Så til Chung, så til Ha, så til Phung, så til oss, så til Anders, så til Hoa, osv….

Utrolig morsom tradisjon, men også slitsom etterhvert, vi startet halv ni om morgenen og var ikke hjemme igjen før klokken halv elleve om kvelden, mao 14 timer på farten – noen av oss jentene måtte rett og slett ta oss en lur midtveis i løpet :-). For å rekke over alle plassene fulgte vi ei stram tidsramme og hvert besøk varte ikke mer enn ca en time og det  inkludert tiden det tok å kjøre på motorsykkel fra den ene plassen til den andre.  På de fleste  plasser ble det servert tradisjonsrik vietnamesisk mat og andre plasser snacks (vi serverte ost og kjeks – som IKKE er typisk vietnamesisk), i tillegg ble det servert vietnamesisk te, øl, vin og sterkere saker for de som måtte ønske det. Det sier seg selv at vi ikke kunne drikke alkohol på alle plassene, MEN trafikkvennlig er denne tradisjonen IKKE..

Hele gjengen på besøk hjemme hos oss andre dag av TET:

Tredje dag av TET ble heldigvis ikke så lang, vi startet klokken 9 og besøksrunden denne dagen var til prosjektets viktigste samarbeidspartnere. Siden disse besøkene var mer av den formelle sorten var vi kort tid på hver plass så til lunsjtid kjørte vi motorsykkelen inn på gårdsplassen hjemme og gikk ikke ut av døren igjen før vi dro til flyplassen dagen etter for en ukestur til Kuala Lumpur , Malaysia 🙂

Runar og tøffingen Nghe (som vi har sagt tidligere går han inn og ut hjemme hos oss som han selv vil):

Nghe og Ian:

Kuala Lumpur var en fantastisk flott by, veldig moderne og transportsystemet fungerte perfekt, hotellet vi bodde på var 2 minuttes gange fra monorailen som kjørte over hele byen. Etter 7 måneder i Vietnam med motorsykler overalt var det rart å komme til Kuala Lumpur der det i hovedsak var biler på veien og nesten ingen motorsykler. Det forteller bare hvor mye lengre Malaysia er kommet økonomisk enn det Vietnam er, men for oss hadde det en bakdel også. Prisene var mye høyere enn i Vietnam, tror ikke vi overdriver om vi sier prisene var 6 – 7 ganger høyere, og det syntes vi var mye, tør ikke tenke på hvordan det skal gå når vi kommer hjem til Norge igjen 🙂

Utsikt fra hotellrommet i 18. etasje. Her ser dere monorailen som kjører over krysset og trafikken – et fantastisk eneklt og godt system:

Monorailen sett fra veinivå med Petronas i bakgrunnen:

Ellers er Kuala Lumpur en by med flere av verdens høyeste bygninger i, bl.a spiste vi lunsj på 282 meters høyde i en restaurant som gikk rundt 360 grader slik at vi fikk sett byen fra alle kanter. Tårnet i seg selv er over 400 meter høyt, men restauranten er på 282 meter, og det var mer enn høyt nok :-).

Menara, Kuala Lumper tower, 421 meter. Lunsjen spiste vi i kupelen på bildet:

Menara by night:

Lunsj på 282 meters høyde i en restaurant som gikk 360 grader rundt – flott utsikt over byen:

Ian med Kuala Lumpur i bakgrunnen:

Berit med Kuala Lumpur i bakgrunnen:

Hotellet vårt sett fra Menara der vi spiste lunsj, hotellet hadde 30 etasjer:

Petronas sett fra Menara. De kniver om hvilken av disse to bygningene som er høyest, Petronas er noen meter høyere, men Menara står på en liten høyde og ser av den grunn høyere ut:

Petronas twin tower sett nedenfra:

Petronas twin tower by night:

Etter «kjøret» de siste dagene hadde vi bestemt oss for å slappe av og ta det med ro mens vi var i Kuala Lumpur, derfor hadde vi bestilt hotell med et flott bassengområde slik at vi kunne sole oss og bade inni mellom sightseeingen og kjøpesenterene – for dem var det vanvittig mange av ;-). Vi brukte også en dag på Asia`s største badeland og fornøyelsespark, guttene lekte seg i vannskliene og tror dere sannelig ikke Ian klarte å lure Berit med seg i en berg og dal bane, det ble mye banning og svering underveis ja :-).

Ian og Runar som leker seg i vannsklia:

Fornøyde barnslige gutter ;-))))) :

Ian og Runar fikk seg en skikkelig sprut her ja:

Sun way lagoon. Ian tok dette bildet fra ei 400 meter lang hengebru som gikk over lagoonen. Hvis dere ser godt etter ligger Berit og Runar og soler seg på den» lille øya» midt på bildet:

Selv om man er på ferie er det viktig å holde formen ved like, hotellet hadde et flott treningssenter som Berit var en flittig bruker av, Ian og Runar var flittige brukere av hotellets tennisbane, så i tillegg til svømmingen  har vi ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for all den gode maten og drikken vi inntok i løpet av uken :-).

Bassengområdet, rart å tenke på at dette er i 4. etasje på hotellet 😉 :

Guttene hadde et stort behov for å konkurere med hverandre så de arrangerte Kuala Lumpur mesterskap i både tennis og biljard, resultatlista skal holdes hemmelig, men det kan nevnes at de var jevngode i begge grenene. Tredje plassen kan forsåvidt røpes og var ingen ringere enn…. hold pusten…. Berit :-).

Berit som drikker ei øl som var så stor at hun måtte bruke begge hendene for å holde den. For ordens skyld, ølen var Ian sin, dette var bare for fotografen 🙂

Da vi kom hjem fra Kuala Lumpur fikk vi den triste beskjeden om at søsteren til en av våre kollegaer var drept i en motorsykkelulykke. Da er tradisjonen her i vietnam at hele kollegaet stiller i begravelsen for å vise støtte til Binh, vi har også vært til middag hos familien så det føltes helt naturlig for oss å stille i begravelsen.

Begravelsen var på lørdag og fulgte budistisk skikk da familien er budister. Vil her bare forklare kort hvordan en budistisk begravelse foregår: Dagen før selve bisettelsen holdes en sermoni hjemme hos avdøde med kisten til stede (vi deltok ikke her), hele den nærmeste familien sover i stuen rundt kisten siste natten.

På begravelsesdagen møtte alle sammen opp hjemme hos avdøde der kisten stod, den nærmeste famile var kledd opp i hvite klær og hadde hvite panneband rundt hodet. Bilene og bussene som skulle være med i gravfølget ble på dette tidspunktet pyntet med blomster, huset til avdøde var også pyntet med blomster. Det var en sermoni inni huset med flere munker som sang og ba + ofret for avdøde. Etter denne sermonien ble kisten båret ut av huset og inn i en åpen pyntet «lastebil» (som brukes til et slikt formål). Det er profesjonelle bærer som gjør denne jobben og underveis foretok de noen rituelle handlinger (som jeg ikke helt vet hva betydde), bl.a stod en av dem oppå kisten og gjorde disse rituelle handlingene samtidig som de andre bar både kisten og han.

Det er tradisjon at eldste sønn av avdøde skal gå ut av huset først med den nærmeste familien bak seg og deretter kommer båren, mao familien går foran båren til den åpne pyntede «lastebilen». I dette tilfellet var sønnen bare 5 år, han var først i følget. men ble båret av en pårørende. Familien sitter rundt båren på lasteplanet hele veien til gravplassen. Mens de sitter der slipper de papirpenger ut som flyr til vers, dette symbolisere at de sender penger med henne.

Det er også tradisjon at når gravfølget forlot avdødes hjem gikk turen forbi foreldrene og Bihns hus der det ble et kort stopp for avskjed, så gikk turen forbi avdødes arbeidsplass der det også ble tatt et kort forvel. Deretter gikk turen til endeplass som var en halv times kjøretur fra byen, familien hadde et familiegravsted der.

Før selve kisten ble senket ned var det en sermoni med ofring, bønn, ol. Når kisten var senket ned i jorden ble den måket over og fylt med jord (i motsetning til vestlig tradisjon) samtidig som de profesjonelle bærerne sang og lagde rituelle bevegelser med stokker. Alle som var tilstede fikk røkelse og blomster som vi la på grava.

Alle personlige eiendeler og klær til avdøde ble brent på et bål ved siden av gravstedet, dette for at ånden hennes skulle få det med seg.

Det var en veldig spesiell, men også trist opplevelse å få med seg. Det er også rart og nesten uvirkelig å tenke på at om 3 år kommer de til å grave opp kisten igjen for å vaske liket, fjerne klærne og det som ellers måtte være igjen der + legge det opp i en mindre kiste og så grave den ned igjen. Tradisjonen er egentlig slik at det er eldste sønn som skal gjøre denne jobben, men kan ikke tenke meg at 5 åringen som bare er 8 år om 3 år skal være nødt til å gjøre det. De sier også at det heldigvis er blitt mer og mer vanlig at det er profesjonelle som betales for å gjøre denne type jobber, MEN kisten skal alltid graves opp etter 3 år for å utføre overnevnte jobb for så å flytte restene over i en mindre kiste.

En spesiell, men også trist slutt på denne perioden, men alt i alt har TET feiringen og turen til Kuala Lumpur vært fantastisk og vi er utrolig heldige som får muligheten til å oppleve så mye og får oppleve de store forskjellene det er mellom vestlig og asiatisk kultur.

Bloggen denne gangen ble veldig lang, men håper likevel dere fant det interesant å lese ;-)))

Klem

Reklamer

2 Svar til “TET feiring og ei uke i Kuala Lumpur, Malaysia

  1. Alt det dere får oppleve! Det er så spennende å lese, og du beskriver det så godt. Tusen takk for at dere deler alle opplevelsene med oss her hjemme i kulden!
    Klem fra Anne-Stine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s