Nyttårsfeiring og siste ukene i Hue med guttene

Nå er det en uke siden Marius og Joshua reiste hjem til Norge igjen etter en flott ferie der familien var samlet en hel måned.

I forrige blogg fortalte vi om ferien i Saigon og Mui Ne, etter oppholdet der reiste vi tilbake til Hue slik at Marius og Joshua skulle få oppleve Hue og se hvordan vi bor og lever dette året i Vietnam. Vi ankom Hue 27. desember.

Runar og Marius var egentlig bare en snartur innom Hue før de satte kursen for Da Nang for noen dager uten mamma hengende over skuldrene hele tiden :-). Da Nang er en kyst by 2, 5 time med buss eller tog fra Hue. De tilbragte 3 dager der med sightseeing og leting etter gode surfeplasser for Runar. Runar er bitt av surfedilla og blir nok å reise en del til Da Nang utover våren for surfing.

Guttene var tilbake i Hue nyttårsaften slik at de fikk med seg nyttårsfeiringen sammen med oss på La Residence, ett 5 stjerner hotell her i Hue. Vi kjenner hotellsjefen og var invitert til å feire nyttårsaften der med nydelig buffet, god drikke, underholdning og hyggelig samvær med folk fra alle verdens hjørner. Vi delte bord med en familie fra New Zealand, trivelig og god stemning hele kvelden.

NB! Dobbelklikk på bildene så blir de store:

Ian og familien fra New Zealand på nyttårsaften:

Guttene og resten av familien fra New Zealand på nyttårsaften:

Vietnameserne feirer ikke jul og nyttår slik som oss, deres nyttårsaften er (i år) 22. januar da de følger Lunakalenderen. Datoen er ikke det samme vært år, avhenger av fullmåne ol. Men på de fleste hoteller var det arrangert nyttårsfeiring for utlendingene. Fyrverkeri var det heller dårlig med, men på deres nyttårsaften 22. januar blir det visstnok storslått fyrverkeri her, blir spennende å se hva det betyr ;-).

Ellers brukte vi de to ukene til sightseeing for å vise dem noen av severdighetene her i byen, som f.eks Imperial city, pagodaer + rett og slett bare vandre rundt og snuse inn det vietnamesiske hverdagslivet.

Joshua på teateret i Imperial City:

Kong Quang … et eller annet 🙂 :

De siste fem dagene av oppholdet til Marius og Joshua måtte Ian og Runar jobbe, eller rettere sagt være på kurs. Ian som foredragsholder og Runar som deltager, så da var det tidlig opp for dem hver morgen og kurs til langt ut på ettermiddagen. For Runar sin del var det viktig å delta for å bli kjent med den vietnamesiske fotball kulturen før han selv startet opp som trener i prosjektet.

Marius hos frisøren der han stripet håret – pris: 55 kr:

Joshua stripet også håret i Hue:

Prosjektet hadde besøk av Anna Collett fra NFF i forbindelse med kurset, hun var foredragsholder på kurset sammen med Ian. Ei fantastisk hyggelig, artig  og flink dame som vi alle kom godt overens med, ja, det var nesten så hun ble en naturlig del av familien vår den uken :-). For oss var det naturlig og en selvfølge å ta oss ekstra av henne siden hun var norsk og  kjørte kurset sammen med Ian.

Etter alle kurs i regi av FFAV blir det arrangert avslutningsfest og selvfølgelig etter dette kurset også. Det er en opplevelse å være på disse festene, det er slik at det faktisk må oppleves for det er helt umulig å forklare til andre – og i hverfall til andre som ikke er vietnamesere. Marius var så heldig at han ble invitert med på festen og etter hans utsagn «har han aldri opplevd maken». Han hadde hørt oss fortelle om disse festene, men hadde ikke drømt om at tempoet og opplevelsen skulle være på en slik måte.

Kort fortalt, festen varer fra to til tre timer, det spises, drikkes og synges i ett sett. Vietnameserne går rundt til bordene og byr på skål hele tiden og vi utlendingene får virkelig kjørt oss, alle skal skåle med oss. Mot, hai, ba – JOOU (en, to,tre – skål) hører man hele tiden og det oppleves som uhøflig å takke nei, SÅ to til tre timer fest er mer enn nok :-). En skål i Vietnam er ikke det samme som en skål i Norge, her må du drikke enten hele eller halve glasset på en gang, en slurk er ikke nok. De byr på enten 100% (hele glasset) eller 50% (halve glasset) og ferdig med det. Det skal riktig nok sies at ølglassene ikke er så store, kan sammenlignes med et vanlig vannglass hjemme i Norge, men likevel, blir du bydd på skål hvert 3. minutt i to timer så er sannelig glassene mer enn stor nok 🙂

Berit og Joshua hadde sin egen fest hjemme mens de store guttene var på avslutningsfesten, de hadde en skikkelig kake- og dessert fest. De var på kjøpesenteret og kjøpte masse kaker, krem, is og flere forskjellig typer desserter og benket seg foran tvèn med all godisen. Når man så på mengden skulle man tro det skulle komme en hel hær å spise sammen med dem, men neida, i følge dem begge skulle det bare mangle om ikke de også skulle få frotse i godsaker når de store guttene skulle gjøre det, riktig nok andre godsaker, men likt skulle være likt :-). For de av dere som kjenner Berit vet dere at hun er rå på kakespising, men hun har måttet erkjenne at hun har funnet sin overmann, Joshua spiste tre ganger mer enn det Berit klarte å spise, og det er ingen overdrivelse :-).

Etter all denne «festingen» var det bare å komme seg på treningssenteret, vi var flere ganger i uken på treningssentret i løpet av tiden Marius og Joshua var her for å trene, svømme, ta badstu, steambad og jacuzzi. Så formen har vi holdt vedlike selv om vi har feriert :-). Ian og Runar spilte faktisk også fotballkamp for FFAV i forbindelse med kurset.

Joshua spilte fotball sammens med guttene som er døve og/eller stumme – en fantastisk flott gjeng:

Det har blitt mye feiring og sammenkomster, men det er vel ikke så rart nå i disse jule- og nyttårstider. 6. januar var vi på nyttårsfest sammen med kollegaene våre og deres familer. En høytidlig fest med kjole og dress, taler, god mat og drikke, men også mye morsomt, men selvfølgelig en del roligere enn den type fest nevnt ovenfor ;-).

Phung har nettopp fått udelt en pris for 10 års fantastisk innsats for «Football for all» av Anders. Nghe (sønnen til Phung og vår lille venn) ville også stå på scenen med faren:

Værmessig var de to uken preget av både regn, overskyet og sol, samt at det lå mellom 19 – 24 grader. Her i Hue er det vinter nå og 20 grader kan oppleves som kaldt pga luftfuktigheten. Men heldigvis går vi nå mot varmere dager, mer sol og mindre regn. De siste dagene har det vært flott vær og opp mot 28 grader, så nå er det ingen grunn til å klage 🙂

Ellers er Runar kommet godt i gang med hverdagen, treningene er startet og motorsykkelen er på plass, for de månedene han skal være her betaler han 14,- kr dagen for å leie motorsykkelen – slett ikke verst :-). Pga av TET (vietnamesisk nyttår) ble det ikke så mange treninger for skolene tok TET ferie, Vietnam er mer eller mindre stengt ned en hel uke i forbindelse med feiring av det ny året og takking for det gamle.

Det betyr at vi alle har TET ferie nå og at vi får med oss starten av feiringen før vi reiser til Malaysia og Kualalumpur torsdag 26. januar og blir til 2. februar, altså ei uke.

Runar og Ian vasker motorsyklene sine ute på gårdsplassen hjemme:

Det vaskes og spyles – flinke var de:-) :

Hvordan TET feires og hva som skjer i Vietnam da tenkte vi å fortelle om i neste blogg. Det blir for mye å ta det nå og dessuten har vi bare opplevd en liten del av det så langt, men en ting er i hvertfall helt sikkert, vi har ingen helligdager vi feirer på samme måte som vietnameserne feirer TET – overgangen var det gamle til det nye året.

Chuck mung nam moi – Godt nytt år på vietnamesisk.

I skrivende stund er det vietnamesisk nyttårsaften (22. januar) så i kveld er det feiring med fyrverkeri, blir spennende å se hvordan det feires. Forteller om det i neste blogg.

Tam biet


Reklamer

2 Svar til “Nyttårsfeiring og siste ukene i Hue med guttene

 1. Hei! Fikk meg en god latter etter beskrivelsene av kakebordet ditt Berit 🙂 Kan se det for meg. Guttas fest hørtes ut som litt stress. Sikkert en utrolig opplevelse, men jeg hadde nok valgt kakebordet ditt famfor festen. Håper forresten dere koser dere på tur, dere er vel hjemme om et par dager. FOR noen flotte og interessante opplevelser dere får dette året! Veldig artig å følge med på bloggen.
  Klæm fra Maria

 2. Hei hei…
  Artig å lese bloggen og får høre om alt dåkker har gjort….. Regne med at guttan har hatt det flott lamme dåkker…. Æ sitt her å tenke på at dåkker har virkelig fått oppleve endel ting, og mer ska det bli før dåkker vende nesa hjemover… 🙂

  Her går dagan, no e sola endelig kommet, så dagan blir lysere B-)
  Vi hadde en flott julefeiring, begge ongan va lamme mæ, og det va godt. 🙂 Ribbe på julaften og pinnekjøtt på 1.dag, like nydelig som de andre åran 🙂
  Nyttårshelga ble som tradisjonens tro, feira i Finl. Dro opp på torsdagen, og fikk flotte daga i vogna, men det va nåkka som mangla….og det va lys fra vogna og teltet dåkkers….og platten… :-/ men neste år e dåkker tilbake 😉
  Det va lite sne, så æ trengte ikkje måkke så mye, og tempen va helt grei (mildere enn i fjor) Andre som va der: Mydland x 2, Kramvik, Eliassen, Bjellmo Bakken, Sørensen/Pettersen. Så det va aktiviteta fra form. til kveld 🙂 Raketter ble også sendt opp, og alt ble brukt opp – håpe æ… 😀

  Ellers så e det lite nytt fra denne kanten. Mia går på turn, men har slutta i Fløya. Ho ønske å begynne i Skarp. De har reint jentelag, og noen av klassevenninnene går der. Æ har lyst il at ho ska begynne på All-Idrett, men ho sir nei…så da blir det nok fotball i år oxo…
  Espen har det bra i Lyngen, og spiller fortsatt fotball. Det e så rart å tenke på at han går siste året på barneskolen 🙂

  Dåkker får ha en fin tur til Malaysia 🙂

  Klem….. 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s