Flommen for 2 uker siden og besøk fra Norge

Bloggen denne ganger inneholder mange bilder der vi vil kommenterer hva de handler om.

De første bildene er fra flommen vi hadde for to uker siden, de av dere som har Facebook har sikkert sett disse bildene, men det gjelder sikkert ikke alle.

NB! Dobbelklikk på bildene så blir de større.

Her er et bilde av Ian, Eddy og Chung på flombefaring i Dong Da. Dette er normalt ei gate full av motorsykler, syklister og biler, men denne dagen var det bare vann til over knærne der 😉

Dette er også gaten Dong Da, bygningen i bakgrunnen er en barnehage som var stengt grunnet flommen, her ville det bare vært mulig å ha svømmeundervisning i såfall. Det er 2 barnehager og 3 skoler i denne gaten, alle var stengt grunnet flommen.

Ian på vandring langs kanalen i Hue, som dere ser er vannet i kanalen like høyt som veien, normalt er kanalen minst 1, 5 meter under veinivå. Vi har ingen problemer med å forstå at folk drukner når det er flom, hvis du ikke er kjent klarer du ikke å se forskjell på vei og kanal og det kan være lett å kjøre/gå utenfor kanten. Fiskene har også problemer med å skjønne forskjell på vei og kanal, fiskene svømmer like gjerne på veien som i kanalen 😉

Dette er en bil som prøver å kjøre gjennom ei gate (Houng Vung) midt i byen, det tok ikke mange minuttene etter at bildet var tatt før at noen kom skyvende på bilen tilbake – vannstanden var for høy til at bilen , en stor 4 hjulstrekker, klarte å forsere vannmassene.

Det spruter godt kan man si, her var vannmassene ikke så høye så motorsyklene klarte å kjøre gjennom. gutten på sykkelen måtte gi seg etterhvert og bare trille gjennom 😉

Egentlig var vi på tur til en butikk i denne gaten, men måtte å snu da vi så hvor mye vann det var der. Helt umulig å vite hva som er vei og fortau her.

Forrige helg var vi i Hoi An, der møtte vi Anne Marit og John og tilbrakte helgen sammen med dem der. Berit ble kjent med Anne Marit i 2000 på ei behandlingsreise i Tyrkia, etter det har vi holdt kontakten. De har alltid har hatt lyst på en tur til Vietnam så valget var enkelt nå som de faktisk hadde noen å besøke, i tillegg har de en sønn med familie som bor i Bejing som de besøker hver høst så da slo de to fluer i en smekk når de først var i Asia.

Som sagt brukte vi helgen i Hoi An på god mat, utflukter, skredderbesøk, sol og bading, på søndag reiste vi alle tilbake til Hue med privatbil. Ian og Berit har en «egen» sjåfør vi bruker å leie når vi skal til Hoi An, men når vi reiser til Hoi An tar vi alltid bussen for det passer godt da den kjører fra Hue om morgenen og ankommer Hoi An på formiddagen.

Her to bilder av gammelbyen i Hoi An tatt fra elven, vi hadde en flott båttur i et nydelig vær.

Hele gammelbyen er full av gamle gule hus – veldig koselig.

Anne Marit, Berit og Ian koser seg på båten.

Berit nyter solen ute på elven

Stilig kar som er hos skredderen og prøver dressen han har fått spesialsydd til seg selv. Han fikk sydd en flott 3 delers dress av kasmir – bukse, dressjakke og vest.

Det ble et par turer fram og tilbake til skredderen for å få den nøyaktig slik han ønsket det, men hva gjør vel det så lenge man er fornøyd med resultatet. Det er jo derfor det heter skreddersydd dress, spesialtilpasset til han 😉

Det er ikke bare klær de skreddersyr i Hoi An, de skreddersyr sko til en hver smak også . Både Anne Marit og John fikk lagd seg skreddersydde sko.I tillegg fikk de lagd seg flere bukser og skjortser, Anne Marit fikk også sydd seg ei lett sommerkåpe.Berit fikk skreddersydd to bikinier + ei bukse med glidelås som kan tas av slik at det blir en shorts. På bildet under prøver Anne Marit og John skoene.

Etter en nydelig middag avsluttet vi kvelden med Baby pavlova til Berit og John sin store glede, de er begge noen skikkelige dessert momser 😉

Her sitter vi på «stamkafeen» vår i Hoi An og slapper av etter all springingen inn og ut hos de forskjellige skredderne.


Vi fikk også tid til å nyte bassenget ved hotellet både lørdag og søndag.

Her et bilde hjemme hos Ian og  Berit i Hue, vi spiste frokost før vi gjorde oss klar til en sightseeing tur rundt om for å se på severdigheter i Hue. Ian hadde tatt seg fri på mandagen for å være sammen med oss, men tirsdag og onsdag måtte han tilbake på jobb. Berit som jobber som frivillig i prosjektet hadde muligheten til å ta fri både mandag og tirsdag.

Ian og Berit inne på Imperial City

Dette er en av inngangene til gammelbyen i Hue, innenfor her igjen ligger Imperial City bak enda en diger mur.

Her et bilde av «privat sjåføren» vår Hyen. Alle gangenene vi har hatt behov for sjåfør har vi brukt han. En veldig hyggelig kar som kjører rolig og ikke minst, kan litt engelsk 😉

Som sagt brukte vi en hel dag på sigtseeing i Hue området med Hyen som sjåfør, i tillegg var vi så heldig at Mr Cu – en kjent profesjonell fotograf i Vietnam var med oss på turen. Ian og Berit er blitt kjent med han her og vi spurt om han ville være med oss på tur og det ville han gjerne. Han så nok for seg muligheten til å komme seg ut på landsbygda for å ta bilder og finne gode motiver samtidig som han tok masse bilder for og av oss i forskjellige situasjoner sammen med vietnamesere.  Første del av turen gikk til landsbyen Thanh Thoan der de har ei veldig kjent bru kaldt Thanh Thoan bridge som ble bygd for flere hundre år siden.

Mr Cu, Berit og  Anne Marit inne på brua, den har overbygg over det hele og har masse flotte utskjæringer både utvendig og innvendig. De har også satt opp et lite tempel midt på bruen som lokal befolkningen bruker å gå til for å ofre og be.

Dette er også inne på bruen, legg merke til linsen på kameraet til Mr Cu, ikke noe for amatører som oss 😉

Mr Cu sammen med landsbyens spåkone. Hun sitter hver dag på bruen og spår turister og ellers folk som kommer over broen, Mr Cu er overbevisst om at det hun sier er riktig og kommer til å skje, jaja..hvem vet ;-). Det var ei nydelig gammel dame som garantert har vært vakker i sin ungdom, engelsken sin hade hun lært av sin amerikanske mann. Hun var gift med en amerikans soldat fra Vietnamkrigen.

John lot seg rive med og lot seg bli spådd av spådama, hun kunne heldigvis forteller han om et lykkelig liv og at han hadde ei kone som elsket han (Anne Marit kunne faktisk bekrefte at det var riktig  ;-)), i  tillegg kunne hun fortelle han at han også elsket sin kone ;-). Hverken Berit eller  Anne Marit ville la seg spå og Ian var ikke med på denne turen fordi han var på jobb.

I lansbyen hadde de et redskapsmuseum der de viste oss redskapene de brukte i gamle dager for å bl.a male korn, fange fisk, pløya jorden, osv. Det var veldig interessant og vi fikk prøve å male korn slik de gjorde det før i tiden.

På bildet under har Berit fått på seg Vietnameserhatten og har pisken i hånden for å få fart på John (i denne anledning vannbøffel), det var slik de pløyet opp rismarkene i gamle dager – en som gikk bak og pisket vannbøffelen for å få han til å pløye gjennom rismarkene, noe som for øvrig er veldig tungt både for dyrene og menneskene for rismarkene er som oftes fulle av vann året rundt.

Her har vi Berit og en av landsbyens gamle menn sittende på bruen.

Det var veldig mange eldre mennesker i denne landsbyen og det var tydelig at mange brukte bruen som rekresjonsområde og en stille plass for ofring og being. Legg merke til mannen som ligger og sover på broen med den ene foten slengt over rekkverket. Ellers var damen i Vietnameserhatten et fantastisk syn og et godt symbol på landsbygda i Vietnam.

Vi fikk også tid til å stikke innom markedet i landsbyen, det er alltid en opplevelse å gå på marked i Vietnam. Der selges det alt fra sandaler, blomster, klær, krydder, kjøtt, fisk og alle mulige slags grønnsaker og frukt, mange sorter som vi aldri hverken har sett eller smakt på før. Levende griser og kyllinger er heller ikke uvanlig å se på marked, det er visstnok ikke lov å selge levende dyr, men det gjøres nok likevel enkelte plasser.

På bildet under ser vi ei dame som selger grønnsaker – vi måtte bare ta bilde for det var så mange fine farger.

Her ser vi mange hender oppi en kurv med mandariner – mandarinene er fortsatt ganske grønne, men de modnes veldig fort her i varmen.

Rett utenfor landsbyen stoppet vi bilen og gikk og snakket med en familie som bodde i telt hele vinteren. Grunnen til at de gjorde det var at mannfolkene var fiskere og de kunne ikke levne fangsten og utstyret der uten tilsyn. Av den grunn bodde både bestemor, bestefar, onkel, tante, mor, far og datter i telt hele vinteren for å sikre fangsten og utstyret. Om sommeren bodde de i et vanlig hus inne i landsbyen.

På bildet under prøver Berit og Anne Marit å kommunisere med familien, de var veldig vennlige og smilende, men det var vanskelig for oss å snakke med dem. Mr Cu oversatte så vi fikk likevel en god forståelse for hvordan de levde.

Her på dette lille neset bodde familien i teltene sine. Anne Marit driver akkurat og tar bilder av noen kyllinger som er inneburet, vi tror at det var en del av matforsyningen deres gjennom vinteren i tillegg til fisk som de også er selvforsynt med.

Etter besøket i landsbyen var det tid for en kopp kaffe på en av mange kaffesteder på torget. Damen vi kjøpte kaffe av var veldig hyggelig og ville gjerne praktisere engelsken sin med oss, spåkonen kom også å satte seg sammen med oss. I det hele tatt en flott opplevelse i landsbyen Thanh Thoan 7 kilometer fra Hue.

Et bilde av en nymotens Pagoda med masse utskjæringer og pynt i alle mulige varianter, vi ble fortalt at det var et familietempel. Slik vi forstår det må det være en rik familie som eier denne Pagodaen, men det vet vi ikke med sikkerhet, bildet tok vi rett og slett fordi det var en så fin bygning.

Etter besøket i landsbyen gikk turen til en plass som heter Thanh Tan, det er et lite badeland med noen basseng og sklier. Men det som var interessant for oss var de «varme kilder» som inneholder masse mineraler de har der. Vi badet i 40 graders vann og skikkelig koset oss i varmen, siden både Berit og Anne Marit har nakkeproblemer var dette en perfekt avslutning på sighseeing dagen vår. Vannparken ligger ca 50 minutters kjøring fra Hue så vi følte vi var langt ute i jungelen og badet, det er mye vegitasjon, trær og palmer rundt anlegget så man får en skikkelig jungelfølelse av å være der 😉

På bildet under ser vi bare hodene til Berit og Anne Marit stikke opp av vannet, John hadde problemer med å få den opp, men etter 40 minutter kom en av vaktene og sa at vi burde komme oss opp av det varme vannet for det var ikke bra for kroppen å være inni der for lenge om gangen.

Etter badet var det godt med ekte vietnamesisk lunsj – Nudler, grønnsaker og biff + vårruller 😉 Etterhvert skjønte vi hvorfor badevakten sa at vi burde komme opp av vannet for vi hadde vært der lenge nok – vi ble alle sammen både trøtt og disig etter badet.

Hue by night – Hue er delt i to med en elv i midten, broen på bildet er et av kjennetegnene for byen og finnes i alle turistbrosjyrer for Hue. Om kvelden lyses den opp med forskjellige farger hele tiden. 

Pizza- og quize kveld hos Anders (administrerende direktør for «football for all in Vietnam» og internasjonal koordinator i NFF). Når kollegiet samles hjemme hos noen eller i andre sammenhenger er i private vietnamesiske hjem er det helt vanlig å sitte på gulvet slik som på dette bildet.

Vi lover at det ikke skal bli så lenge til neste blogg.

Klem fra Ian og Berit

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s