Årets tv-aksjon søndag 23.oktober går til Norsk folkehjelps «Mine Aksjon»

Årets TV-aksjon på NRK går til Norsk Folkehjelps «Mine Aksjon», og er et godt prosjekt å støtte. Dette dreier seg om å gjøre folks hverdag tryggere i land hvor det tidligere har vært væpnet konflikt.

Blant annet i Vietnam opplever vi problematikken på nært hold og samarbeider daglig med Norsk folkehjelp her i Hue hvor vi lærer barn og unge  hvordan de skal opptre hvis de finner miner eller klasebomber. Som vi har nevnt tidligere brukes fotball som verktøy for å lære barn og unge forskjellige «life skills», vårt samarbeid med Norsk folkehjelp går ut på å bruke fotball som verktøy for å nå ut med budskapet » varsomhet» hvis de finner ting på fotballbanen, lekeplassen eller nærområdet som de er usikre på hva er for noe.

Det er et paradoks at sjøl mange år etter at krigen er over, finnes det fortsatt ueksploderte objekter i form av bomber, miner, granater osv. som utgjør livsfare for mennesker. Særlig barn og unge blir rammet. Under leken dukker det opp noe spennende, som kan se ut som en leke. Men det viste seg å være en klasebombe… Og de er virksomme i årevis etter at de ble sluppet.

Inntektene fra årets aksjon går blant annet til minerydding i Vietnam, hvor Norsk Folkehjelp har inngått et samarbeid med Norges Fotballforbund (NFF).

NFF har i mer enn ti år vært engasjert i prosjektet Football for All in Vietnam (FFAV), som jobber med grasrotsfotball for jenter og gutter på barne- og ungdomsskoler i Hue-provinsen, sentralt i Vietnam.

Nettopp her fant noen av de hardeste kampene sted under Vietnam-krigen. Denne ufattelige tragedien rammer folk fortsatt. Både plantegiften Agent Orange og ueksploderte objekter dreper dessverre effektivt den dag i dag.

Våre fotballspillende barn får nå opplæring og risikoundervisning om hvordan de skal forholde seg når de finner noe. Opplæringen blir gjort i forbindelse med fotballturneringer, hvor Folkehjelpas personell gjennom informasjon,  leker og konkurranser gir barn og unge viktig læring om temaet.

Denne undervisningen gjøres også på alle leder-, trener- og dommerkurs i regi av FFAV. I tillegg vurderer og sikrer Norsk Folkehjelp alle fotballbaner som FFAV-klubbene bruker, også der nye baner er planlagt.

Sikringen av nye baner foregår på den måten at personell fra Norsk folkehjelp (med spesial kompetanse på miner og klasebomber) går inn i det aktuelle området der nye baner skal bygges og kontrollerer/sikrer kvadrat for kvadrat av banen – også ett stykke ned i jorden. MEN man kan likevel aldri være hundre prosent sikker for ved kraftig regnvær vaskes jorden bort og ueksloderte objekter kan dukke opp etter noen år.

Sikkerhet for barn, unge og voksne har topp prioritet for både Norsk Folkehjelp og NFF, og det var naturlig å inngå et slikt samarbeid. Gjennom NFF og FFAV vil også Norsk Folkehjelp få tilgang til alle skoler i provinsen, ikke bare der fotballklubber er etablert.

Da vi kjenner mange av de som jobber med minerydding her i Hue området føler vi at dette kommer veldig nært inn på oss, spesielt når vi vet for en farlig jobb de har og de forteller historier fra hva de opplever ute i provinsen. Deres fortvilelse over ikke å strekke til – kapasitetsmessig, økonomisk og tidsmessig. Lokalbefolkning  som vil at de skal gå inn i spesielle områder fordi de lokale vet at det ligger udetonerte bomber der, og fortvilelsen de opplever når de rett og slett ikke har kapasitet til å følge opp alle henvendelsene – og er nødt og si nei og heller be befolkningen holde seg unna området inntil det er klarert – en gang i framtiden.

Håper dere der hjemme ser nytten av å hjelpe oss med å hjelpe barn og unge her i Vietnam til å ha ett trygt oppvekstmiljø, at foreldre skal slippe å være redde for barna som er ute og leker eller spiller fotball i områder som ikke er blitt klarert og ryddet for miner og bomber. Jo mer penger som kommer inn til Norsk folkehjelp jo flere områder kan klareres og ryddes både her i Vietnam og andre land som har vært preget av væpnete konflikter.

Se  http://www.nrk.no/programmer/tv/tv-aksjonen/1.7681211 der er det blant annet en reportasje med Erik Thorstvedt da han var på besøk her i Hue i forbindelse med «Mine Aksjonen».

Ha super fin søndag langt der oppe i nord 😉

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s