Mekong Delta, Vung Tau og nye briller

Siden forrige blogg har vi som vanlig opplevd nye ting vi har lyst å dele med dere hjemme i Norge. Blant annet har prosjektet hatt besøk av George fra Sør Afrika, han har kjørt ett kurs om HIV/Aids her i Hue som en del av «Lifeskills education» for våre instruktører. Både Berit og Ian var deltagere på kurset sammen med instruktørene våre, ett veldig interessant og lærerikt kurs som har satt problematikken HIV/Aids på dagsorden. Bekjemping av HIV/Aids er en av målene med prosjektet «Football for all in Vietnam» der fotball er det viktigste verktøyet inn mot barn og unge.

Siden både George, Ian og Berit trengte tolk på kurset fikk vi satt i gang mange av våre frivillige til denne jobben, god læring for dem, samtidig som vi fikk muligheten til å delta. Men vi merket helt klart forskjell på deres oversettelser kontra oversettelsene vi er vant med fra våre egne tolker på kontoret, de vi bruker når vi arrangerer egne kurs. På en annen side er det flott at de frivillige får brynt seg på denne måten – hvordan skal de ellers lære  å bli gode tolker.

Må forresten si jeg er søkk imponert over våre egne tolker (Nhi og Thao), de oversetter og formidler videre samtidig som vi snakker, mao det som kommer inn i øret går ut gjennom munnen med en gang uten at de må tenke seg om – de lytter samtidig som de videreformidler ord for ord  det de hører uten å være på etterskudd – helt fantastisk.

Hele forrige uke var vi Mekong Delta (sør Vietnam) og kjørte ett 5-dagers basic fotballtrenerkurs for lærere i provinsen. Det var en interessant opplevelse på mange måter, for det første var landsbyen langt inne i jungelen (3 t med bil fra Saigon) og regnes som det fattigste området i Mekong Delta. Hotellet vi bodde på var ikke akkurat Grand Hotel Oslo, det dryppet slik fra taket på badet at vi ble våte i hauet når vi satt på do, i tillegg mistenker vi hotellet for å drive med litt ‘andre ting’ da det krydde av utfordrende og lettkledde damer overalt – hele døgnet.

Ellers var folk veldig vennlige og hyggelige, spesiellt dama på kafeen ved siden av hotellet, vi spiste alle måltidene der og hun vasket klærne våre uten å ville ta imot betaling. Hun forelsket seg litt i Ian så det var sikkert derfor – og så lenge Berit også kunne dra nytte av damas forelskelse var det helt ok for henne også ;-). Hun visste ikke hva godt hun skulle gjøre for han ;-).

NB! Dobbelklikk på bildene så blir de større.

Ian og damene på på nabokafeen. Vi kjøpte blomster til dem som tak for fantastisk oppvartning:

Ian, Vu (det var han og oss som kjørte kurset sammen), en av tolkene og en av damene på kafeen:

Berit, Ian og en av damene med blomster som de fikk fra oss for utmerket service:

Siden landsbyen var så langt inn i jungelen var det ikke vanlig med turister og hvite der, så vi har aldri følt oss så beglodd som vi gjorde der, ikke på en ubehagelig måte, men med stor nysgjerrighet fra både voksene og barn – det stod mer eller mindre skrevet i ansiktet deres «hva gjør dere her?».

Kurslokalene vi brukte var ett klasserom i landsbyens skole, i pausene og når vi kom til skolen om morgenen og etter lunsj hadde vi bestandig ett haleslep av unger hengende etter oss som ropte hello, what`s your name, osv. Klasserommet vi brukte var i annen etasje, når vi var på verandaen stod det alltid masse unger i skolegården og vinket og ropte til oss, følte oss skikkelig som kongen og dronningen der vi stod på verandaen og vinket til ungene i skolegården. Det samme når vi var på fotballbanen, straks vi hadde pause flokket ungene seg rundt oss. Berit måtte si til Ian at dette er det nærmeste vi noen gang kommer til å være stjerner ;-). Hjemme i Hue kan vi også oppleve at folk snur seg etter oss og peiker, men på langt nær slik som i Mekong Delta, her er de mer vant til turister.

Dette er «skoleklokka» på skolen der vi kjørte kurset:

Rett utenfor skoleporten var det masse boder med gotterier til salgs for barna. Heldigvis er dette noe som ikke kan skje i Norge. Ser for meg alle sukkerbombene vi skulle fått inn i klasserommet da. Har heller ikke sett noe lignende i Hue:

Berit i samtale med skoleungene i en av pausene, hun praktiserer vietnamesisk og barna prøver seg på engelsk:

Det samme på dette bildet:

Som sagt, det nærmeste vi noen ganger kommer til å være stjerner 😉 :

Fotballbanen det var meningen vi skulle bruke var ett kapitell for seg selv, det var et stort jorde med mål laget av bambus stokker, det var heller ikke netting i målene. I tillegg gikk det kyr på banen med tilhørende «klatter» liggende rundt omkring ;-).  Dette området brukte vi første dagen, men vi ba så pent vi kunne om vi kunne flytte kurset over på en 7èr kunsgressbane de hadde til utleie. Heldigvis gikk det i orden så resten av kurset ble kjørt der til glede for både oss og deltagerne. Det kostet 30,- kroner pr time å leie banen, litt andre priser enn det vi opererer med i Norge ;-).

Dette er jordet vi hadde trening på den første dagen av kurset, i bakgrunnen ser dere banen med bambus stokker som mål og kyr som beiter ;-). Gresset var ikke noe bedre enn det dere ser her bortsett fra at det var mer nedtråkket :

Ian som sprader rundt på kunstgresset vi fikk leie fra dag 2 av kurset:

Pause i treningen:

Ian kjører oppsummering etter endt treningsøkt. Selv de voksene stiller seg på rekke når beskjeder ol skal gis, vi har virkelig noe å lære av vietnameserne på dette området. I Norge står vi stort sett som en gjeng med sauer i lignende situasjoner 😉 :

Dagens treningsøkt er ferdig og utstyret skal leveres på skolen. Det blir aldri for fullt på en motorsykkel i Vietnam:

Som vi nevnte tidligere spiste vi alle måltidene på nabo kafeen til hotellet bortsett fra en middag da tolkene våre tok oss med for å spise grillet kylling en annen plass. Her i Vietnam er det slik at ALT på kyllingen spises, ingenting går til spille, både hode, føtter og enden ligger på serveringsfattet. Midt under måltiden gikk plutselig strømmen og vi satt der i mørket med bare noen stearinlys, mao ganske mørkt. I mørket var det bare et brøkdel av ett sekund fra at Berit puttet hodet til kyllingen i munnen, en av tolkene så dette og spurte om Berit var klar over at hun var på tur til å spise hodet – skrekk og gru – hun kastet fra seg hodet og var dermed ferdig med det måltidet ;-). Heldigvis for Berit fikk hun beskjed om hva som var på tur til å skje, men Ian syntes det hadde vært kjempe artig om Berit plutselig hadde oppdaget at hun satt og gnagde på et kyllinghode.

Etter 6 dager ute i bushen bevilget vi oss ei natt på ett 5 stjerners luksushotell i Saigon før vi satte kursen til helge besøk i Vung Tau (1 1/2 t med båt fra Saigon) hos Anders og Malin. De skal også være i Vietnam ett år og jobber i oljebransjen, Ian ble kjent med dem på ett kurs i regi av Fredskorpset i Norge før avreise til Vietnam. Herlig å få snakke norsk ei hel helg ;-))

Ian som koser seg på hotell Rex i Saigon før avreise til Vung Tau:

Ian, Anders og Malin med Vung Tau i bakgrunnen:

Vung Tau er en kjempe fin by og hadde flere fine strender, men de var ikke noe for oss å bruke. Jentene her i Vietnam kler ikke av seg på stranden, de bader i shorts og skjorte og soler seg ikke slik vi ønsker å gjøre. Hvis vi hadde lagt oss på stranden i bikini ville det blitt oppstyr og har vi ikke følt oss beglodd før så ville vi i hverfall gjort det da. Faktisk hadde vi tenkt å ta ungene med på ferie hit i jula, men vi ombestemte oss da det gikk opp for oss hvordan strandlivet ville ha fortonet seg for Berit og Iselin ;-). I stedenfor skal vi ta dem med til Mui Ne som er en turistplass der det er helt normalt å bruke bikini for jentene ;-).

Ian, Anders og Malin på stranden i Vung Tau:

Sightseeing med Anders og Malin som guider – flott tur:

I allefall, vi hadde noen flotte dager i Vung Tau, bl.a leide vi motorsykkel for to dager (kostet 300.000 dong, ca 85,- nok for to dager) slik at vi kunne kjøre rundt på sightseeing med Anders og Malin som guider. De tok oss med rundt om kring i byen, på landsbygda og i fjellet der vi besøkte en plass de har ville aper, men som er vant til mennesker. Vi ga dem bananer og annen frukt direkte i hånden, utrolig morsom opplevelse, helt til en av apene plutselig begynte å frese til Berit, tror han syntes hun ble litt for nærgående. Berit ble livredd og hylte som en stukken gris til latter for alle andre som var der ;-).

På besøk hos apene oppe i fjellet, frukten han spiser har han fått hos oss:

Frukt og bananer, nam, nam…:

En litt skeptisk Ian 😉 :

Berit mater en ape:

Apen tar frukt rett ut av handen til Berit:

Vi var også på Greyhound race en av kveldene, det er ett hunde løp der folk vedder på hvem som vinner osv, egentlig det samme som trav løp i Norge. Artig opplevelse med masse folk som ropte og skrek på sine favoritter, dette er visst nok en spesialitet for Vung Tau.

Greyhound race, de springer så fort at det var vanskelig å ta bilde, men artig opplevelse var det:

Vi hadde noen spennende og opplevelsesrike dager i Sør Vietnam, men vi kjente begge at det var godt å komme hjem igjen til rolige Hue ;-).

Berit har etterhvert tatt øyelegens og familiens oppfordring på alvor og kjøpt seg briller. Det viser seg at hun ser dårlig både på kort- og lang sikt. Hos optikeren tok hun synsprøver, bestilte progresivt glass og ramme, for det betalte vi 350,- nok. Men hun klarte ikke å bli fortrolig med det progresive glasset så vi dro tilbake og ordnet i stedet to par briller (lesebriller og langsikt), så nå ligger det to par briller på stuebordet, et par til lesing og databruk og et par til tv. Tror nok hun kommer til å bruke lang tid på tilvenning og i første omgang blir det bare til hjemme- og kontor bruk. Selv om hun egentlig burde bruke dem til daglig for det åpnet seg plutselig en annen verden der ute med klare farger og muligheten til å se klart på lengre avstand.

Berit med nybrillene – veldig uvant, men må vel bare venne seg til det etterhvert:

Nedenfor ser dere bilder av barn i rekker og er spesielt beregnet for mine kollegaer på Hamna skole – slik kan det gjøres ;-). Hver gang det skal gis beskjeder eller ungen skal gjøre felles øvelser står de i rekker, det er ikke snakk om at en eller flere stikker av eller velger å gjøre noe annet slik vi gjerne kan oppleve i Norge. Jeg lar meg imponere hver gang og det tar ikke mer enn ett halvt minutt å få alle på plass…

Se og nyt dere som jobber med barn hjemme i Norge:

Ja, man kan virkelig bli imponert 😉

Reklamer

6 Svar til “Mekong Delta, Vung Tau og nye briller

 1. Hei igjen dere 🙂

  Fine opplevelser dere har, både når det gjelder mat, dyr og natur, spennende 🙂

  P.S! Berit jeg synes at du var fin med nye briller, ligner på mamma 🙂

  Her på Hamar har vi det bare bra, vi har jo kommet oss vel hjem fra en meget vellykket tur i USA, det ga mer smak kan du si. Å utrolig nok var det merkelig å oppleve at alt der borte var så STORT, store folk, byggninger, mat, drikke ja alt var i XXXXXL.

  Nå til helga skal vi på Julebord til Trysil, HP skal stå for matlagingen 🙂 eller så kommer Mona Lisa, Kurt og Line på besøk til oss på Søndag, gleder meg.

  Til Jul har det nå blitt nye planer, på grunn av få fridager denne jula har mamma og pappa sagt seg villig til å komme til oss på Hamar i stedet, det letta hjertet mitt flere tonn kan du tro da begge gutta fikk trøbbel med å få fri.

  Kos dere vidre Berit og Ian, vi tenker på dere og ser fram til neste rapport 🙂

  Monica og Co

 2. Heia.
  Det er veldig spennende å følge opplevelsene deres i Vietnam, spesielt i disse tider da regnet høljer ned i Tromsø. Jeg er inne og leser med jevne mellomrom. Likte godt det med hushjelpen og billige briller, og håper Berit gir meg haik på motorsykkelen neste år!
  Hilsen Inger-Anita

 3. Hei
  Artig å lese bloggen deres.
  Jeg savner treningskameraten min, og gleder meg til jeg igjen får fast treningskamerat.
  Jeg har nå meldt meg ut av «kom i form» da de har et for dårlig tilbud med treningstimer på dagtid. Tilbudet er blitt mye dårligere etter sommerferie, og de få timene som er oppsatt blir ofte avlyst på grunn av få påmeldte.
  Derfor har jeg denne uka hatt pøveuke på Sats Lagnes, og har vært på sykling fredag i forrige uke, tirsdag og onsdag i denne uka. I tillegg har jeg meldt meg på timer på fredag ettermiddag og lørdag. formiddag, Jeg trives godt, og det er veldig mange timer å velge i mellom. I tillegg er det gratis parkering, noe som gjør at det ikke blir noe dyrere enn «kom i form». Vi har bestilt bilett til Bangkok 13 februar 2012 med retur 5 mars 2012, men har ikke lagt reiseruta videre ennå. Ser at det er skikkelig regntid nå, og håper på tørrvær når vi er i østen. Det er sikkert artig å oppleve det når dere er der i et år, men ikke når vi skal være i tre uker. Her har det vært og er nå mye dritvær, regn og vind men ikke så veldig kaldt ennå. Jeg har skrapt frontruta et par tre ganger om morgenen til nå, så ikke så ille ennå.
  Klem fra Trine

 4. morsom lesing 🙂 vet ikke helt om du hadde snakka me mæ om det dårlige synet, men du kledde no brilla 😉 artig at dokker blir behandla som rockestjerne. håpe vi blir det samme når vi kommer nedover i jula..

  hilsen marius og isalainen 🙂

 5. Du var fin i briller og de var utrolig billig.Vurderer å vente til vi kommer til Hue før vi invester i nye briller. Ellers må det ha vørt en fin opplevelse i Metong Delta.

  Marius skal til Kilpis å reparere på teltet. Har tenkt å være med .

  Ellers er det ikke så mye som skjer.Vi var foresten hos Ingebjørg og Knut på Fredag
  på hyggelig sammenkomst og god mat og vin og aveck

  Det er bra vær for tiden men snøen kryper lenger og lenger ne i fjellsidene.

  Vi hadde kylling idag til middag (uten hode)

  Hilsen

  Mamma og Pappa

  • Hei..

   Ja, det kan sikkert være lurt å vente med å invistere i nye briller til dere kommer hit ;-).

   Så bra at du blir med Marius til Kilpis for å reparere duken som går mellom teltet og vogna, fint for han å få litt hjelp.

   Ellers har vi skikkelig monsun regn her nå, i dag var det bare 5 stykker (av 12) som kom på jobb grunnet oversvømmelser, men for oss er det ikke noe problem vi bor så nært at vi går til jobb, det er værre for de som må kjøre motorsykkel, de hadde nok hatt mest bruk for en båt i dag 😉

   Ian og Berit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s