Den offentlige skole i Vietnam + fotballskole i Quang Dien

Xin chao..

Da er det vel ca to uker siden sist vi skrev på bloggen og siden da har vi opplevd litt av hvert. Starter med å fortelle om fotballskolen i Quang Dien ( en liten landsby 45 min med bil fra Hue) og litt om den offentlige skole her i Vietnam. Fotballskolen gikk over to dager og var den praktiske delen av ett kurs Ian hadde der temaet var «hvordan arrangere fotballskole, samt basic fotballferdigheter», tilsammen gikk kurset over 4 dager.

Det er slik her i Vietnam at fotballklubbene drives via skolene der det stort sett er lærere som er trenere for barna, treningene foregår også i skoletiden så fremst rektor synes det er okey. Vi har til dags dato ikke hørt om noen skoler som ikke har treningen som en del av skoletiden, men som sagt avgjør rektor om det skal være slik eller ikke. Det samme når det arrangeres fotballturneringer foregår det stort sett i skoletiden.

Som en følge av at det er så tett samarbeid mellom klubb og skole er det stort sett lærere vi utdanner på kursene våre, hvordan de skal gjennomføre fotballtreninger, basic kunnskaper og ikke minst hvordan man kan bruke fotball som verktøy for å lære barna andre ferdigheter (samarbeid, kommunikasjon, viktigheten av fysisk aktivitet, hygiene, aids/hiv, osv). Til nå har vi vært med å arrangere 3 forskjellige fotballkurs, mao bidratt til at 90 lærere har fått økt kunnskap om fotball og fotball som verktøy.

Bildene under viser skolebarn i aksjon. Berit brukte noe av tiden i Quang Dien til å få et innblikk i skolehverdagen til barna, samt sammenligne forholdene mellom vietnamesisk skole og norsk skole – og det er himmelvid forskjell – på alle områder. Noe fra den vietnamesiske skole skulle Berit ønske vi kunne overføre til Norge, men alt i alt har barn i Norge et godt skoletilbud sammenlignet med Vietnam. Det som imponerte henne var høfligheten og respekten elevene viste overfor læreren, her har vi en jobb å gjøre i Norge. Ellers var det veldig god arbeidsro, alle jobbet konsentrert og det var ingen «vandring» i klasserommet – mulig det var en naturlig forklaring på det da det var veldig trangt i klasserommet (se bildene), 48 elever pr klasse ;-).

Ellers tok det nøyaktig 5 sekund fra læreren kom inn i klasserommet til at det ble stille og ro, alle røyste seg og hilste høflig på læreren, ikke noe tull som man gjerne kan oppleve i det norske klasserom. Timen startet med gjennomgang av lekser og ALLE hadde gjort leksene sine ;-). Vietnamesiske barn må være verdensmestere i å stå på rekke/linje, det ser vi både på fotballbanen og i skole situasjon, straks noe skal forklares/beskjed skal gis stiller de seg ubedt opp i rekker/linjer for å motta beskjed.

På den negative siden er det selvfølgelig også en del å berette om: Veldig små og trange klasserom, 48 elever og en lærer!!! – det hadde ført til oppstannelse i Norge om noe slikt hadde skjedd der. Elevene hadde ikke egen pult (se bildene), 4 stykker delte et langt smalt bord noe som gjorde at det ble veldig trangt, i tillegg hadde de ikke egne stoler, men satt på benker uten ryggstøtte. De kunne selvfølgelig lene ryggen til bordet bak seg da det var kort avstand mellom radene. Kosmetisk var klasserommene en katastrofe spør du oss, skitne murvegger som det var vanskelig å henge noe på. Nå skal det sies at at dette besøket ble gjort helt på starten av skoleåret og at de kanskje ikke hadde fått noe opp på veggene enda, men til tross for det – trasige klasserom.

Alle skolebygningene vi har sett ute på landsbygda ser helt like ut (se bildene under), en hovedbygning og noen sidebygninger alt etter hvor stor skolen er. I byen (Hue) er det store typiske byskoler med mange etasjer og inngjærte asfaltskolegårder, egentlig likt gamle Oslo skoler (uoppussede sådane ;-)).

Under noen bilder fra fotballskolen som også viser at fotballskole ikke bare er fotball, men også andre aktiviteter ;-). Det puttes inn både sang og lek som (skal) fremme andre ferdigheter enn bare fotball. Positivt og fører til at fotballskole er gøy for alle uansett ferdighetsnivå.

Som vi har skrevet tidligere er ikke fotballbanene noe å rope hurra for, men denne var faktisk ok etter at vi fikk dem til å klippe gresset og fjerne tuer ol ;-). Den var stor og vi hadde 160 barn i aktivitet samtidig på banen.

Under noen bilder av Ian, Eddy og Chung som leker seg med ball i en av pausene. Chung har forøvrig en fortid som profesjonell fotballspiller her i Vietnam. Legg merke til skolebygningene bak Eddy (hvit skjorte), se hvor slitt de er og trenger definitivt ett par strøk maling 😉

Under bilder fra avslutningen av kurset, vi fikk alle utdelt en typisk fiske båt for dette området som takk for innsatsen. Slike båter bruker de når de fisker på elva og i lagunen, som agn bruker de elektriske lysagn. I allefall, Berit ble ganske flau da hun mottok sin båt for egentlig hadde hun ikke gjort så mye nyttig i forhold til kurset denne gangen, hun var mest og «snek» inne i klasserommene på skolen og var bare tidvis tilstede på fotballbanen ;-).

De to bildene under viser starten på en sermoni der de skal velsigne jorden det skal bygges et nytt tempel på. Midt i klyngen av folk kan dere muligens skimte en stor haug med ting som skal offres, de brenner det og ber samtidig, på den måten velsigner de jorden tempelet skal bygges på. På et av fotballbildene over kan man se bålet i bakgrunnen.

De siste par uken har vi vært på to festligheter, den ene var hjemme hos Eddy (og Sarha og Chris). Der opplevde vi noe pussig som aldri kunne ha skjedd i Norge. Huseieren bor i huset ved siden av og hun syntes nok støynivået var i høyeste laget så hun tok rett og slett og kuttet strømmen til huset slik at vi var nødt til å dra der fra. Det pussige var at det var strøm i alle de andre husene rundt om kring og da de kom hjem igjen utpå natten var strømmen tilbake akkurat som om ingenting hadde skjedd – jaja ;-))

Vi har også vært på bursdagfeiring hos Hendo, en australsk fyr som har bodd her noen år og driver en bar og ett backpackers hotel i turistområdet. Middagen spiste vi på Celadon (5 stjerners hotell) og var langt over normal vietnamesisk stil, nydelig mat og koselig å spise litt finere av og til. Etter det dro vi på stambaren «why not» og fortsatte feiringen med kakekasting og det hele. Ganske fortvilende for en kakeelskende Berit å se kake gå til spille på en slik måte ;-)).

På bildene under ser dere det starter så pent med middag i ordnede former, for så å utvikle seg til kake kasting og sløsing av verste sort ;-).

Her ser vi den flotte kaken med lys og guttene som jubler, kaken fikk en rundtur rundt bordet før den til slutt havnet i hauet på Phong (siste bildet), men til pass til henne for det var hun som begynte ;-)). Barnslig – JA

Vi har funnet ut at vi er tre skandinavier som jobber fast i Hue, vi er blitt kjent med ei svensk dame som jobber for kirkens nødhjelp og var å spiste middag med henne her om dagen. Mannen hennes er lege og jobber i Norge, men bor her annen hver måned. Berit kjenner at det skal bli godt å få snakke norsk noen ganger i sosiale sammenhenger, for Ian er det ikke noe problem uansett, han trenger ikke å konsentrere seg hele tiden for å være en del av samtalene rundt bordet ;-).

Neste helg har vi planer om å reise tilbake til Hoi An på langweekend, det er nasjonaldag og fridag her på fredag + at vi tar oss fri på mandag slik at vi får oss ei skikkelig lang helg. Har bestillt på samme hotell som sist og vi blir garantert å spise på Cargo club en gang til (der de hadde så god dessert).

Chuc ngay vui ve (pluss noen tødler hist og pist) – Have a nice day 😉

Reklamer

2 Svar til “Den offentlige skole i Vietnam + fotballskole i Quang Dien

  1. Hei Berit! Jeg har gjort mange forsøk på å legge igjen en kommentar. Håper det går nå. Det er kjempeartig å lese om dere i Vietnam. Vi skulle reise dit for noen år siden, men SARS satte en stopper for det. I oktober-november skal vi besøke sønnen vår i Beijing, og det er rimelig å fly tur-retur Hanoi derfra. Vi regner med Vietnam i november.Har du lyst på besøk et par dager? Send meg din vanlige e-post, så kan vi «snakkes».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s