Trenerkurs og full rulle..

Vil starte denne bloggen med å sende vår dypeste medfølelse til ofrene og de etterlatte etter tragedien som har rammet Norge og det norske folk. Selv om vi er langt borte får vi med oss alt av nyheter på BBC news og CNN, i tillegg følger vi med nettavisene. Det har vært vanskelig å glede seg over våre opplevelser her nede de siste dagene med tanke på det som har skjedd hjemme i Norge, det har vært både tårer og vanskelig å holde fokus på jobb, tankene har rett og slett vært i uorden, men det har vært godt å få snakket med «våre nærmeste» hjemme. Bare det å høre stemmene og vite at alt er ok med dem gjorde godt ;-). Ellers har vi fått mange kondolanser og medfølende hilsninger fra vietnamesere som vet vi er fra Norge.

For noen dager siden sendte vi Norway cup laget avgårde til Norge. Vi var en hel delegasjon som vinket dem avgårde, det er en stor «happening» her i Hue og de behandles som helter. Laget har fått mye oppmerksomhet i media og det er stor stas både for jentene, foreldrene, skolene de tilhører og ikke minst for «football for all in Vietnam». Ikke mange på deres alder som får muligheten til å reise til en annen verdensdel for å representere landet sitt.

NB ! Hvis dere dobbel klikker på bildene får dere sett dem i stor størrelse.

Norway cup jentene rett før avreise til Norge:

Berit har som fortalt tidligere hatt mye å gjøre med jentene før avreise og skal også ha oppfølging av dem når de kommer tilbake – og hele neste år. Jentene tilhører i utgangspunktet forskjellige klubber og går på forskjellige skoler rundt om i provinsen (fylket). Berits jobb blir å følge opp jentene og lære dem opp til å bli gode Peer leaders i sine områder. Det vil si være forbilder og  motivere andre jenter på sine skoler og klubber til å spille fotball, være forbilder for god oppførsel,  være flinke skoleelever, samt inneha kunnskaper om hvordan utrydde HIV/AIDS ut av Vietnam.

For å kunne utføre Peer leader rollen skal jentene gjennom året lære å bruke flere verktøy innen bl.a kommunikasjon, aktivitetsleder rollen og ikke minst mer fotballkunnskap, mer kunnskap om hvordan bekjempe HIV/AIDS i framtiden, samt lære mer om hvordan være en god rollemodell for andre jenter. Berits jobb blir å planlegge kurs/treninger, gjennomføre + besøk ut i provinsene gjevnlig gjennom hele året. Hun skal også utarbeide en årsplan for oppfølging av peer leaders for framtiden, altså en plan som skal brukes som verktøy og mal de resterende årene av prosjektet.

For de som er interessert så står det en artikkel om Norway cuplaget fra Vietnam på NFF`s hjemmeside: Her

Ian er nettopp ferdig med gjennomføring av ett 5 dagers trener kurs for frivillige som jobber med barn i SOS barnebyer i hele Vietnam. Det har vært lange dager, men utrolig lærerikt for alle parter. Berit har stort sett bare vært tilhører og har med tilfredshet observert Ian`s rolige måte å formidle verdier og basiskunnskaper innenfor barnefotball til lydhøre kursdeltagere. Det er en kunst å kunne formidle et så viktig budskap ( med tolk ) på en slik måte at det fenger tilhørerne.

Ian presenterer Berit til de andre kursdeltagerne, Hun som står ved siden heter Nhi og er en av våre kollegaer, her er hun tolk:

Berit presenterer Ian, Nhi tolker:

Ian brukte en del tid på å sammenligne barnefotball i Norge med barnefotball i Vietnam og konklusjonen var ganske enkel: Selv om det er store materielle forskjeller mellom landene er det ingen hindring i at barna opplever samme glede og mestringsfølelse med å spille fotball  både i Vietnam og Norge. Så lenge de har en ball og ett åpent område kan barn i Vietnam glede seg over fotball på samme måte som barn i Norge. Fotballsko, kunstgress og store stadion er ingen absolutt nødvendighet for å spille fotball. Vi har gjennom våre 5 uker her nede opplevd å se mange barn spille uten fotballsko og har til dags dato ikke sett noen klage av den grunn. Nå skal det forøvrig sies at prosjektet skal dele ut 9000 par fotballsko til barn ( 6 – 15 år) i alle provinsene i løpet av august 😉 .

Ian forklarer en øvelse til deltagerne, Chung, som er en kollega tolker:

Berit prøver å finne ut hvem som er lederen i denne leken (hvem gjør en bestemt bevegelse først og de andre hermer):

Berit klarte ikke å finne ut hvem som var lederen så Ian måtte peike han ut for henne etter mye latter fra de andre:

Det har også vært flott å oppleve å se 25 unge menn i alderen 20 – 40 år  være så dedikert til oppgaven «SOS barnebyer», de bruker masse av sin fritid til å hjelpe vanskeligstilte barn – det står stor respekt av det, mange av dem har sikkert mer enn nok å gjøre for å få hjulene til å gå rundt på hjemmebane, men har likevel valgt å by på seg selv og sin tid til disse barna.  Godt å oppleve at tilsynelatende tøffe gutter/menn også kan ha en omsorgsfull side ;-)).

På lørdagskvelden møtte vi 4 av guttene fra kurset som satt på en street kafe da vi egentlig var på vei til en bar for å møte noen vestlige vi er blitt kjent med, men valgte likevel å sette oss ned sammen med de vietnamesiske guttene. Problemet var bare at ingen av dem forstod en tøddel engelsk så det eneste vi klarte å kommunisere med hverandre var skål / cheers / zin lauy (eller noe slikt) ;-). Heldigvis fikk de tilkalt en av de andre kursdeltagerne som kunne engelsk slik at han kunne være tolk, tør ikke tenke på hvordan det ellers skulle ha gått når det eneste vi kunne si til hverandre var skål ;-). I allefall, en hyggelig kveld – og vi kom oss ikke videre dit vi egentlig var på vei.

Avslutningsmiddagen med kursdeltagerne var også en artig opplevelse, mye god og spennende mat, god drikke og masse synging. Det er vanlig å arrangere avslutningsmiddag etter kursene og da spanderer FFAV (football for all in Vietnam) middag og drikke. Dette er andre gang vi er på en slik avslutningsmiddag og begge gangene har det vært likt, mye synging og skåling der de går rundt bordet og skåler med hverandre. Og det er ikke bare vanlig skål de byr på, helst skal det være bonski ;-). Enn annen pussig ting er at de hele tiden sørger for at du har mat på fatet og drikke i glasset, du har ikke før svelgt unna før noen har fylt opp igjen, og det gjaldt ikke bare til oss (Berit og Ian), men til alle. Vi fant ut at skulle vi slippe å få glassene og fatet fylt opp igjen hele tiden måtte vi sørge for at de ikke ble helt tomme, det er tydelig at ingen skal sitte rundt bordet med tomme fat eller glass. Jaja, vi har enda masse igjen å lære av vietnamesiske manerer og tradisjoner.

Avslutningsmiddag etter trenerkurset – synging og skåling:

Avslutningsmiddagen – som dere ser er bordene fulle av mat og drikke + at noen spiser og noen synger, middagen varte 2 timer og det var full rulle og masse aktivitet rundt bordet hele tiden:

Noen av deltagerne + Ian, Eddy og Chung:

Ian, Eddy og noen av guttene på street cafe etter middagen. Det er vanlig at det blir satt en ølkasse ved siden av bordet så forsyner man seg selv og betjenningen teller tomflaskene etterpå for å finne ut hva vi skal betale:

Berit, Eddy og guttene vi møtte på lørdagskvelden:

Fra en annen avslutningsmiddag, pre-course for NC jentene, samme opplegg her med masse synging og skåling:

Berit smaker på en kokosdrikk, helt ok smak i følge henne, Ian var ikke like begeistret:

Ian får blomster fra Hoa første dagen på kontoret:

Berit får blomster fra Phung første dagen på kontoret:

Noen av våre kollegaer – Nhi, Hoa, Eddy og Thao + oss med blomster. Vi er seks kvinner og seks menn som jobber på kontoret:

Vil med dette ønske dere alle en riktig god helg og lover at det ikke skal gå så lenge før neste blogg er på plass.

Tam biet

Ian og Berit

Reklamer

Ett svar til “Trenerkurs og full rulle..

 1. Vi er imponert over alle aktivitetene og de fine bildene.Håper vi får se laget fra
  Vietnam Norway Cup starter på lørdag. Kyvåg var interjuet på Sommer Åpent i Kveld.
  på TV.
  Ellers er det mye på TV om Terroren i Oslo og Utøya.Mye gripende historier fra de som overlevde

  Hilsen
  Mamma og Pappa

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s