Første uka i Hue – Vietnam

Første uka har i hovedsak gått med til å komme i orden i huset, bli kjent i området og byen, samt bli kjent med jobben og prosjektet vi nå er en del av.

I nabohuset bor det en nydelig liten gutt på 2 og ett halv år (sønnen til sjefen på kontoret) og han er vi blitt beste kompiser med. Han går inn og ut av huset vårt som om han hadde kjent oss i flere år. Hver morgen kommer han inn på kjøkkenet og følger med på hva vi gjør og han forlater ikke huset før moren eller farem kommer og henter han for å kjøre han i barnehagen. Det har vært artig å følge med han dag for dag,  hvor mye tryggere han er blitt på oss, de første dagene gløttet han bare såvidt inn døra, så tok han steget opp trappa, litt innenfor, før han som nå går ut og inn uten problem. Artig å ha fått oss en liten vietnamesisk kompis 😉 .

Vår lille vietnamesiske kompis – skikkelig hjerteknuser 😉

Vietnam er kjent for sine gode råvarer innenfor grønnsaker, frukt, fisk og kjøtt og det har vi fått oppleve allerede. Rett rundt hjørnet for der vi bor (1 min) har vi et lokalt matmarked som flommer over av alt mulig innenfor nevnte råvarer, må innrømme at vi ikke har peiling på halvparten av alle frukt- og grønnsakssorter de har der – i allefall masse nydelig frukt og grønt til en kjempe billig penge.

MEN heldigvis var nabokona med Berit første gangen på markedet, hun viste henne hvilke boder vi skulle handle hos og ikke minst fikk vist Berit fram til selgerne slik at vi unngår å bli lurt. For det er en kjennsgjerning at her som på andre markeder i verden kan man bli lurt på pris. Nabokona har nå fortalt til disse «bodeierne» at vi skal bo her  ett år og skal betale vietnamesiske priser for matvarene, det er i utgangspunktet slik i Vietnam at turister betaler mer enn de fastboende.

Vi spiser Hot Pot hos naboen – en tradisjonell vietnamesisk rett

Nuhn, nabokona lager Hot Pot

Ian koser seg i godt selskap

Berit er opptatt av vår lille venn i påvente av middag

I dag morres var Berit alene for første gang på markedet og var veldig spent på om hun kom til å bli lurt, men neida, hun ble hilst velkommen og hjulpet på alle måter og aller best, hun ble ikke lurt på prisene 😉 . Berit følte seg skikkelig vietnamesisk der hun stod i trengselen tidlig om morgenen sammen med masse andre damer (med vietnameser hatt på hauet) for å handle frukt og grønt på markedet 😉 .

Vi har allerede brutt flere barrierer i matveien enn planen var da vi kom hit, vi skulle ikke spise salater, isterninger og malt kjøtt på restaurant/kafe, det var vi helt sikre på at vi ikke kom til å gjøre. Vi skulle heller ikke gå på kafeer som så litt              » sjabby» ut fra utsiden, det gjør egentlig de fleste av dem. Kosmetisk har vietnameserne langt igjen å gå i forhold til utseende og komfort på kafeene sine, men restauranter med både vestlig og vietnamesisk mat har et mer internasjonalt snitt over seg, så valgmuligheter har vi mer enn nok av.

Forøvrig har kafeene veldig god og billig mat selv om de kan se noe «sjabby» ut fra utsiden, f.eks til middag i dag ute spiste Berit biff med grønnsaker og drakk Soda water til, Ian spiste ei biffgryte med ris, samt 0,4 l øl, i tillegg spiste vi noe som heter Dumplings ved siden av. Alt dette betalte vi 35,- kroner for. JA, det er helt riktig, 35,- kroner for to middager med brus og øl til.

Mange av de plassene vi nå nesten er stamgjester på ville vi nok aldri har gått på hvis det ikke var for at vår engelske kollega Eddy hadde tatt oss med på dit, så takk til han som har vist oss vei i et fremmed land på en glimrende måte. Vi har nok sluppet unna mange frustrasjoner og fortvilelser som følge av hans guiding og rådgivning.

En kveld i forrige uke introduserte Eddy oss for noen av de andre utlendingene som bor her i Hue, det er i hovedsak engelskmenn, franskmenn, amerikanere og folk fra Australia, de jobber enten som engelsklærere, på sykehuset eller innenfor militæret der de jobber med å fjerne landminner som fortsatt ligger i fjellene rundt her etter Vietnamkrigen. Vi synes det er kjempe fint og berikende at vi faktisk har muligheten til å omgås både vietnamesere og ande vestlige. Miljøet blant utlendingene sier de er veldig godt og inkluderende, så også her har vi følt oss velkommene, det er ca 40 – 50 utlendinger som bor i Hue.

Lørdag da vi hadde fri lekte vi turister og besøkte Imperial city og den forbudte  by (forbidden city), det er en keiserby fra 1800- og begynnelsen av 1900 tallet. Hue var på den tiden hovedstaden i Vietnam og i Imperial city bodde kongen og hans hoff. Dessverre ble deler av byen og palasset bombet og ødelagt både under Vietnamkrigen og i krigen der Frankrike ble presset ut av landet. Imperial city er under restaurering og på tur til å gjenoppstå slik det var før de nevnte krigene.

Imperial city – det kongelige teater

Imperial city – Ian

Imperial city – Berit

Ellers har vi funnet et 5 stjernes hotell gjennom Eddy som har både treningsstudio, gratis handduker og utendørs svømmebasseng (28 x 16m), samt muligheten for at vi kan ligge å sole oss der i herlige solsenger i et rolig og behagelig miljø. For ordens skyld så er det 12 km til stranden så denne muligheten til solbading midt i byen var perfekt for oss, i hvertfall for Berit, Ian syntes ikke det var så viktig ;-). Men treningssenteret satte han også stor pris på, det kostet oss 1.600,- kroner i året pr stk. Under norske forhold er det et billig tilbud tatt i betraktning hva vi blir tilbudt, men i vietnamesisk målestokk er det en formue, for mange faktisk ei hel månedslønn.

På dette hotellet (Celadon Palace) har vi kjøpt årskort for å kunne bruke bassenget og treningssenteret

Dette er ikke et uvanlig syn i Vietnam, en kar som er på flyttefot med hele flyttelasset på sykkelen – helt utrolig hva de klarer å få plass til på en sykkel 😉

Som avslutning på bloggen i dag vil vi bare si at vi stor trives så langt, nydelig vær og masse hyggelige mennesker.

Vil forøvrig oppfordrer dere der hjemme til å skrive til oss i kommentarfeltet under, vi blir så glad hver gang noen skriver til oss der, utrolig hvor mye det betyr når vi befinner oss på andre siden av jordkloden 😉 . Dere trenger nødvendigvis ikke kommentere innholdet i bloggen, men fortell litt nytt hjemmefra.

Klem fra Ian og Berit

Reklamer

7 Svar til “Første uka i Hue – Vietnam

 1. hei hei. maa sende en hilsen fra alanya. vi har det like varmt omsaa varmere. deilig. vi har no klart og blitt veldig solbrent, men det gaar fort over. i dag har vi vert paa baattur. var en morsom opplevelse. hoppe fra klippa osv. hils han rodney saa snakkes vi etter hvert. klem fra marius og iselin.

 2. Hei Berit og Ian

  Kjempe spennende lesning, forstår at dere vil få et kjempe fint år. Her på Hamar går livet sitt vante gang, jobb, jobb og atter jobb, men jeg ser nå en ende i tunnelen ferie om 2 og en halv uke, vi gleder oss til et par uker i Nice. Ellers så er været ikke mye og skryte av, veldig ustabilt med en del regn, men tempraturen ligger gjevnt på ca 20 grader så vi får vel ikke klage 🙂

  Skal hilse fra alle gutta med Jack i spissen, kos dere :))))))

 3. Hei
  Spennende lesing fra Vietnam. Vi kom i kveld 10. juli fra Løddingen
  Var på besøk hos Odd og Hildur. I går var vi ut på havet og fisket småsei.Vi fikk
  35 stk på ca to timer. Ellers har vi hatt tropever i Nord-Norge -opp mot 30 grader.
  Nå er det meldt dårligere vær igjen.
  Ellers er det ikke noe nytt

  Hilsen
  Mamma og Pappa

 4. Heisann dere Asiafarere!

  Flott at dere er kommet vel i orden i hus og byen. Supre forhold for et år i en annen verden. Vi er kommet tilbake fra 14 nydelige dager på Kreta, med soling, bading og mye god mat og drikke. Vi tenker vi begynner å spare for en tur til den spennende verden dere er en del av. Vi får se om det blir en mulighet. Kos dere videre, så skal vi følge dere på bloggen.

  Klemmer fra oss alle. Lise

 5. Heia!
  Utruli arti å lese om livet dokkers så langt i Vietnam! Kos dokker masse med alt det nye og spennede dokker har framfor dokker!

  Klem fra Trine
  ps. Bra at huset har mange soverom hvis reiselysta blir stor 😉

 6. Godt å se dere har fått dere en liten vietnamesisk «sønn»! 😉 hehe
  Hotellet så jo helt fantastisk ut! I Tønsberg går alt sin vante gang med jobb og trening, Iselin er på besøk. De drar til syden på Søndag så jeg får hele leiligheten for meg selv 2 uker!
  Klem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s