Hanoi – her ble vi rundlurt

Hanoi – der ble vi ”rundlurt”
Vi ankom Hanoi på torsdag og reiser i dag (skrevet paa søndag) videre til vår nye hjemby Hue. Vi er veldig spente på hva som møter oss der og synes det er rart å tenke på at vi nå skal ”hjem” etter noen dager i Bangkok og Hanoi.

Som dere sikkert allerede har observert er vi ikke lenger på Facebook, det er av en eller annen merkelig grunn ikke lov å bruke FB i Vietnam, det sies at det er fordi det er et kommunistisk land. MEN vi har ikke gitt opp enda og skal sjekke mulighetene nærmere når vi kommer til Hue, vi er blitt fortalt at det finnes noen smutthull og ingenting skal være uprøvd ;-).

Det er stor forskjell på Hanoi og Bangkok, Bangkok med sine salgsboder over alt og trange fortauer der ukjente og ofte stygge lukter ”skjemmer”. Hanoi overrasket oss på en positiv måte, her er ingen stygge lukter til tross for at mange kafeer har sine kjøkken ute på gata og tilbereder maten der, fortauene er brede og omkranses av store trær som pynter opp byen.


Ett helt vanlig innslag i bybildet i Vietnam, smaa gatekjokken paa fortauer og alle paa neste alle gatehjorner

 Bord og stoler på disse kafeene er et kapitel for seg selv, det er bitte små plaststoler med dertil tilhørende bord, de er mindre enn plastbarnestolene man får kjøpt i Norge (beregnet for små barn). Med andre ord ikke beregnet for normalt store europeere, men vi må vel bare venne oss til det først som sist ;-). For ordens skyld, det finnes også mer moderne kafeer med normal størrelse på møblementet og der maten tilberedes på kjøkken innendørs.
Legg merke til de smaa plaststolene og bordene, helt vanlig i gatene og paa streetkafeene.
Trafikken her i Hanoi er helt vanvittig, første turen ut i byen var ganske skummel og vi tenkte at vi aldri i verden kom til å tørre å krysse ei gate her, det er mopeder, biler, sykkeltaxier og gående i et salig kaos som beveger seg i alle mulige retninger –  uten mål og mening (slik vi så det).
Hanoi – by night

 

MEN vi kunne jo ikke bli stående på en side av gata hele dagen så vi tok mot til oss og krysset gata med hjertet i halsen og Berits hand klamrende til Ians, etter hans utsagn ble han både gul og blå og oppklort av ei vettskremt Berit, men over veien kom vi med livet i behold;-).

Trafikken i Hanoi er veldig travel og stressende

Etter hvert satte vi oss på en kafe i 4.etasje for å studere trafikkmønsteret (eller mangelen) og så hvordan lokalbefolkningen gjorde det når de krysser veien. Vi lærte mye av den seansen og krysser nå veiene uten problemer, Berit trenger til og med ikke holde Ians hånd lenger. Kunsten er å gå rooolig uten bråstopp, rygging eller springing, da vet alle trafikantene (både myke og harde) hva de har å forholde seg til.

Som overskriften til dagens blogg sier presterte vi å bli rundlurt av en taxisjåfør da vi skulle til den norske ambassaden for å melde oss inn der, viktig at vi er registrert siden vi skal være et helt år i landet. I allefall, taxisjåføren benyttet anledningen til å loppe oss for et MYE høyere beløp enn det turen egentlig skulle kostet, vi betalt 140 kr for en tur som normalt skulle kostet 10 kr. Vi syntes det så dyrt ut etter hvert som kilometerene tikket (han hadde taksometer), men hva kunne vi gjøre all den tid vi ikke hadde peiling, annet enn å betale og konstatere at det likevel ikke var så billig som vi trodde å ta taxi i Vietnam ;-).

Etter å ha fortalt konsulaten hva vi hadde betalt flirte han og sa at nå var vi blitt kraftig lurt, lærdommen av dette er at når vi kommer til en ny plass må vi alltid sjekke hvilke taxifirmaer som er seriøse, at de bruker takstometer er ikke en sikkerhet i seg selv – noe vi i utgangspunktet trodde.

Ellers har vi besøkt militærmuseet her i Hanoi, der fant vi mye historie fra både Vietnamkrigen og krigen før det da (1954) den franske kolonimakten ble kjempet ut av Vietnam.

Ett amerikansk flyvrak som er blitt puslet sammen slik det ble funnet i krigsomraadet.

Amerikansk HU-1

Militaermuseet i Hanoi - Ian ombord i en amerikansk Chinook helikopteret

Søndag morgen klokken 6.00 gikk Ian ut en tur for å oppleve aktiviteten på morrakvisten i byen, vi hadde hørt at vietnamesere er kjent for å starte dagen sin tidlig – og det stemte. Det var full aktivitet, masse folk i gatene, konene som lagde mat på fortauet, frukt- og grønnsaksselgere gjorde seg klare til dagens økt og blomsterselgere som syklet rundt på sine overfylte sykler.

Livet paa gata en vanlig sondag morgen

Blomsterselgere finnes det mange av i Vietnam

Ett vanlig innslag i Hanois gater

 Det er veldig billig her i Hanoi og enda billigere sies det at det er i Hue så det er vi veldig spente på, kommer tilbake med priseksempler etter hvert som vi har kommet til ro i Hue.

Valutaen heter Dong, 1000 dong er 2,60 kr, 10.000,- dong er 26 kr, 100.000 dong 260 kr, osv

Neste gang dere hører fra oss er vi etablert i Hue, rart å tenke på – være, bo og jobbe her ett helt år.

Neste blogg kommer om kort tid med bilder av huset, hvor vi jobber, osv.

Reklamer

3 Svar til “Hanoi – her ble vi rundlurt

 1. At du ikke får bruke facebook må jo være krise mamma? du som e 100% avhengig!!
  Gleder oss til å se bildene fra Hue!
  Runar

 2. heisann så bra at dere har kommet dere hele til vietnam.er nok ikke siste gangen dere blir lurt hehe.last ned ett program som heter hotspot shield så kommer dere på facebook;)

 3. Heisan:-) Business-class – skasei. Artig å lese om ferden. Btw så må det være flott vesst facebook ikkje kan brukes der nede. Må jo være fantastisk å slæppe å bruke tid på det. Men det e klart at så lenge som dokk ska være borte så bi det vel artig å se innom der. Allikevel betenkelig at vi nordmenn e blitt så avhengig av et nett-samfunn de siste årene. Det va dagens tale.
  Ska ei lita uke til Marte. Ellers bi det jobbing i tomta, og småtura rundt omkring. Men gukko deilig med laaaang ferie.
  Håpe alt står bra til der nede – eg ska no følge med på bloggen ja. Mvh Line

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s